latinica  ћирилица
31/01/2015 |  16:28 | Аутор: СРНА

Беч: Демонстрације против десничарског бала

Хиљаде људи демонстрирало је против десничарског бала у аустријској пријестоници Бечу, а ухапшене су десетине људи након сукоба са полицијом, јавила је њемачка агенција ДПА.
Беч: Демонстрације против десничарског бала - Фото: Screenshot
Беч: Демонстрације против десничарског балаФото: Screenshot

"То није безопасан плесни догађај, већ скуп припадника европске екстремне деснице", рекла је један од организатора скупа Кати Лихтнер агенцији ДПА.

Око 5.000 људи марширало је синоћ против бала испред чувене палате Хофбург, а многи демонстранти дошли су из иностранства, јавио је Ројтерс.

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "Нацисти напоље", марширајући против Академског бала, који организује Слободарска партија.

Демонстрације су биле релативно мирне у односу на претходне године, наводи ДПА.

Портпарол полиције Јохан Голоб рекао је да је један полицајац повријеђен због ватромета, као и најмање један демонстрант, пише лист "Гардијан".

Он је додао да је полиција привела 38 људи, као и да ће полицајци остати на улицама и данас. Он је додао да је причињена знатна материјална штета.

Слободарска партија, десничарска антиимиграциона и евроскептична странка, води у истраживањима јавног мњења, испред Социјалдемократске партије и Народне партије десног центра.