latinica  ћирилица
31/01/2015 |  20:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас: Грчка не жели конфликт већ вријеме да одахне

Нови премијер Грчке Алексис Ципрас покушао је данас да смири тензије с међународним кредиторима, рекавши да његова љевичарска влада не тражи конфликт већ јој је само потребно "вријеме да одахне".
Алексис Ципрас, лидер Сиризе - Фото: AP
Алексис Ципрас, лидер СиризеФото: AP

"Ниједна страна не тражи конфликт, а наша намјера никад није била да једнострано дјелујем по питању грчког дуга. Наш заједнички интерес је економска стабилност и обнова екномије у нашој заједничкој кући, Европи", рекао је Ципрас у саопштењу објављеном на енглеском.

Ципрас инсистира на томе да одлука његове владе да оконча болне реформе уведене Грчкој у замјену за позајмице Европске централне банке, ЕУ и Међународног монетарног фонда, не значи да се неће придржавати својих обавеза, пренио је АФП.

"Моја обавеза да поштујем мандат грчког народа, уз окончање политике штедње и повратак на агенду раста, ни на који начин не значи да нећемо испунити своје обавезе према Европској централној банци или ММФ-у, кад је ријеч о зајму", истакао је Ципрас.

"Напротив, то значи да нам је потребно вријеме да предахнемо и створимо сопствени програм опоравка", додао је он.

Ципрас је рекао и да је савјетовање с европским партнерима тек почело и да је, упркос чињеници да постоје разлике у перспективи, апсолутно увјерен да ће ускоро бити постигнут спразум који ће донијети бенефиције и Грчкој и Европи у цјелини.