latinica  ћирилица
20/02/2015 |  09:05 | Аутор: Политика

Хрватска „заборавила” 742 лица са списка несталих Срба

Загребу је 2013. достављена листа 742 лица, чији је нестанак у Хрватској пријављен у Србији, пише Политика.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Колико је Срба и Хрвата нестало у ратним сукобима у Хрватској између 1991. и 1995. године? Хрвати кажу – 930 грађана хрватске националности, док је Срба знатно мање – 670. Наша страна не спори хрватске податке о несталим Хрватима, али тврди да је Срба далеко више – 1.868.

А ово размимоилажење у броју несталих настало је послије недавне посјете српског премијера Александра Вучића Загребу, гдје је присуствовао инаугурацији хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић. Предсједник Владе Србије је на питања новинара о несталима одговорио да је било више несталих Срба, што је био повод за реаговање хрватских званичника и медија.

„Вечерњи лист” објавио је изјаву Ивана Грујића, предсједника Комисије за заточене и нестале Владе Хрватске, како би се „више случајева ријешило када бисмо од Србије добили одговор на питање гдје су масовне гробнице премјештене 1995”. Наводи и да се 930 Хрвата води као нестало у, како они кажу, „домовинском рату”, док је број Срба мањи – има их 670. На тај попис, како наводи лист, може се додати и 200 особа са српским држављанством које су нестале на хрватској територији.

„Политика” је покушала да ступи у контакт са Иваном Грујићем, али су нам у Одјељењу односа са јавношћу хрватског Министарства правде Хрватске рекли да не желе да одговарају на питања. Додали су да су све што су имали – већ рекли медијима. Одакле ова размимоилажења у подацима о броју несталих питамо Вељка Одаловића, предсједника Комисије за нестала лица Владе Србије.

– Хрватска према нама има тражења за око 900 особа хрватске националности, а ми према њима – више него дупло – 1.868 – каже Одаловић.

 Према евиденцији Међународног комитета Црвеног крста, у овом тренутку постоји 2.131 нестала особа у Хрватској. Када се од тог броја изузму 404 особе чија је трагична судбина позната, али њихова тијела нису пронађена, остаје 1.727 особа међу којима је, како тврде Хрвати, око 900 Хрвата.

– Међутим, заборављају да смо им ми 18. децембра 2013. дали списак са 742 имена Срба, чији су нестанак у Хрватској њихове породице пријавиле нама, Црвеном крсту Србије или неком од удружења, а нису били у евиденцији МКЦК. Такође, међу поменутим особама чија се судбина зна – 404 лица, највише је Срба, тако да се број несталих грађана српске националности на територији Хрватске пење на 1.868 особа – објашњава Одаловић.

Разлози због којих се имена несталих Срба са списка, које је наша Комисија за нестале дала хрватским колегама, не налазе у евиденцији МКЦК су разна: многи нису хтјели да пријаве нестанак Црвеном крсту Хрватске и МКЦМ, каже Одаловић, али било је и породица чији нестанак није имао ко да пријави – јер су комплетно страдале.

– Много је оних који су, када су протјерани из Хрватске, отишли у Аустралију, Канаду, више нико са њима нема контакт. Ми преко Интерпола и других међународних организација тражимо те људе и њихове сроднике да дају крв за ДНК анализу – објашњава Одаловић.

А ове анализе су неопходне, јер у мртвачници у Загребу и даље се чувају посмртни остаци око 900 људи чији идентитет ни послије много година није утврђен.

– У ДНК анализама нема поклапања са до сада узетим узорцима оних који траже своје нестале – наводи предсједник Комисије за нестале.

Питамо га да ли је Србија испитала све захтјеве хрватске стране?

– У Србији не постоји ниједна локација коју, на захтјев хрватске стране, нисмо испитали као могуће место гробнице. На другој страни, ми имамо податке за више од 250 гробних мјеста на хрватској територији, за које зна и хрватска страна, али она нису ексхумирана – тврди Одаловић.

Међу несталим Србима који постоје у евиденцији МКЦК је 387 наших држављана – прије свега војника. У прошлој години на територији Хрватске – у мјестима Турањ и Машићка Шаговинa, као и на гробљу у Вуковару пронађена су тијела четворице наших војника, која су у новембру прошле године предата породицама. Лане су пронађени и посмртни остаци још једног војника – који је био сахрањен као непознато лице на гробљу Лешће у Београду.

Према подацима „Веритаса”, које за наш лист наводи његов предсједник Саво Штрбац, на просторима хрватске територије нестао је 1.901 Србин.

– Од овог броја 69 одсто је било цивила, од чега 27 одсто жена. Хрвати су у марту месецу прошле године изашли са подацима да траже 865 лица, а Грујић је сада изнио податак да на подручју Хрватске има 1.600 несталих, од којих 930 Хрвата – истиче Штрбац уз напомену да је број несталих за више од хиљаду људи већи од онога који износи званични Загреб.