latinica  ћирилица
20/02/2015 |  10:55 | Аутор: Агенције

КиМ: Специјални суд посебна држава

Специјални суд ће само формално бити косовски, пошто ће функционисати паралелно с правним системом Косова и имаће међународни карактер, пише "Коха диторе".
Приштина - Фото: архив
ПриштинаФото: архив



"Неће радити према Закону о судовима, већ по посебном закону, о специјализованим вијећима и тужилаштву. Управо тај закон и уставни амандмани који претходно треба да буду усвојени, чине Специјални суд посебним механизмон", пише дневник.

Специјализована судска вијећа ће имати сједиште на Косову и у једној другој земљи, док ће Специјално тужилаштво имати сједиште само ван Косова.

Судије и тужиоци ће бити само из иностранства, изабрани по међународном механизму.

У случају неког уставноправног спора одлучиваће само три међународне судије у Уставном суду Косова.

Такође ће бити именован и један међународни омбудсман, пише лист.

Притвор и извршење казне ће бити ван Косова.

Ван Косова ће остати и чувати се све архиве суда и тужилаштва.

"Специјални суд ће се понашати као мини-држава, имаће право да склапа споразуме који имају међународни статус", пише дневник.

У предлогу амандмана на Устав Косова којим се регулишу формирање и надлежности Специјалног суда Косова, каже се да се ради остваривања међународних обавеза и разматрања констатација изнесених у Извјештају Парламентарне скупштине Савјета Европе од 7. Јануара 2011. године, Косово може да формира Специјална вијећа и једно Специјално тужилаштво које ће бити дио правосудног система Косова.

Амандманом који је јуче објављен у косовским медијима, предвиђено је да специјална вијећа и тужилаштво имају законско право и овлашћења да "уђу у обавезујуће споразуме потребне за дјеловање, функционисање, интегритет, независност и сигурност разматрања, укључујући ту и правила о сарадњи, помоћи, заштиту свједока, безбједност, притвор и издржавање казне ван територије Косова за сваког ко буде осуђен, као и у вези с вођењем неког питања које остаје након главног претреса.

Ова правила не подлијежу ратификацији сходно члану 18 Устава Косова", пише у предлогу амандмана на Устав Косова.