latinica  ћирилица
20/02/2015 |  12:09 | Аутор: РТРС

Ђокић о енергетским потенцијалима Српске (ВИДЕО)

Република Српска енергију и енергетске потенцијале види као велику развојну шансу, рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства РС на конференцији "Одрживи развој енергије у Југоисточној Европи", у Београду.
Петар Ђокић у Београду - Фото: РТРС
Петар Ђокић у БеоградуФото: РТРС

Влада Републике Српске развила је стратегију из ове области до 2030. године, која Српску посмата као значајан енергетски простор, како на регионалном, тако и на европском простору. Српска је значајну пажњу посветила инвестицијама у области енергетике, а у средњорочном периоду планирано је да се у сектор нових енергија инвестира 11 милијарди КМ, рекао је Ђокић, наводећи да су неки пројекти већ у фази реализације.

- Тренутно се инвестира и гради једна термоелектрана снаге 300 мегавата која ће бити пуштена у пробни рад крајем новембра ове године. Такође, у току је низ нових енергетских пројеката, а то су системи ХЕ Дабар 160 мегавата, ХЕ Улог 35 мегавата, ХЕ Мрсово 37 мегавата, ХЕ Бочац 9 мегавата, Дуг и Устипрача 17 мегавата и електрана на ријеци Босни 14 мегавата. Осим  тога, у фази реализацији су и бројни пројекти мање снаге, зависно од потенцијала изворишта воде на појединим локацијама у Републици Српској - рекао је министар на конференцији о развоју одрживе енергије у Југоисточној Европи.