latinica  ћирилица
20/02/2015 |  12:18 | Аутор: РТС

Заједничка сједница влада Србије и Словеније

Премијери Србије и Словеније Александар Вучић и Миро Церар разговарали су на Брду код Крања, а потом је одржана заједничка сједница двије владе. Послије сједнице потписани споразуми у области спорта и одбране.
Вучић и Церар на Брду код Крања - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и Церар на Брду код КрањаФото: ТАНЈУГ

Владе Србије и Словеније потписале су данас, послије заједничка седнице на Брду код Крања, споразуме из области одбране и спорта, а очекује се да се  новинарима обрате премијери Александар Вучић и Миро Церар.

Споразум о сарадњи између министарстава одбране потписали су министри Братислав Гашић и његов словеначки колега Јанко Вебер.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и министарка образовања, науке и спорта Словеније Станислава Сетникар Цанкар потписали су споразум о сарадњи између та два министарства.

Вучић и српски министри стигли су јутрос на Брдо код Крања, гдје су их дочекали словеначки премијер и чланови његовог кабинета и приређен им је свечани дочек, уз највише државне и војне почасти.

Премијер Вучић имаће сусрет и са предсједником Словеније Борутом Пахором, а током дана у Љубљани и са предсједником Државног збора Словеније Миланом Брглезом. У 16 сати требало би да почне и словеначко-српска пословна конференција у Привредној комори Словеније.

Премијер је у четвртак изјавио да Србија жели да настави сарадњу и добре односе са Словенијом, која је за Србију важна на њеном европском путу, али и као регионални партнер.

У Србији је тренутно регистровано више од 1.300 словеначких предузећа, што је највише од свих страних улагача у Србији.

Словеначке фирме у Србији укупно запошљавају око 35.000 радника. Обим робне размене у 2013. години износио је 1,08 милијарду евра, навела је словеначка агенција СТА.

Словенија је четврта земља региона са чијим највишим званичницима се премијер Вучић састаје у мање од недјељу дана, послије Хрватске, Македоније и неформалног сусрета са мађарским премијером Виктором Орбаном, у понедјељак увече у Суботици.