latinica  ћирилица
20/02/2015 |  13:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаџић тражи слободу због лијечења

Горан Хаџић затражио од Хага хитно привремено пуштање на слободу како би могао да крене на лијечење пошто му је дијагностикован рак који не може бити оперисан.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Хаџић је у протеклих 48 сати поднио два захтјева за привремено пуштање, саопштио је Хашки трибунал.

У данашњем поднеску, он тражи да буде пуштен на три недјеље пошто 26. фебруара треба да почне с хемотерапијом, и позива судско вијеће да, у међувремену, одобри и његов претходни захтјев за пуштање на 12 или више недјеља.

У захтјеву од 18. фебруара, наведено је да је "Хаџићу дијагностикован рак који не може бити оперисан" и да је болест у финалној фази. Пацијент у таквом стању просјечно преживи 17 мјесеци, а између 65 и 75 одсто пацијената умре у року од двије године од постављања дијагнозе, пише у документу.

Љекари су Хаџићу преписали шестомјесечну хемотерапију, а у мају треба да буде прегледан на МРИ скенеру. Одбрана напомиње и да оптужени током хемотерапије неће бити у стању мјесецима да присуствује суђењу, односно да би то негативно утицало на његово здравствено стање.

Хаџић је захтјев за привремено пуштање на слободу због лечења поднио и крајем јануара ове године

Хаџић, бивши предсједник Републике Српске Крајине, оптужен је за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од 1991. до 1995. године. Ухапшен је у јулу 2011. године и изручен Трибуналу, гдје се приликом првог појављивања пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело 16. октобра 2012, а тужилаштво је 9. априла прошле године завршило изношење доказа. Извођење доказа одбране почело је у јулу.