latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:36 | Аутор: СРНА

Берлин ублажио тон према грчком захтјеву

Њемачка Влада ублажила је данас тон према Грчкој, дан након што је њемачки министар финансија Волфганг Шојбе одбио најновији приједлог Атине за продужење зајма од еврозоне за шест мјесеци.

Канцеларка Ангела Меркел се преко свог портпарола дистанцилара од те изјаве и поручила да је грчки приједлог добра основа за додатне разговоре.

"Писмо грчког министра финансија јасно показује да је Грчка заинтересована да добије подршку од ЕУ. Ово писмо је добар сигнал, који нам омогућава да наставимо преговоре", рекла је портпаролка Кристијане Вирц.

Она је додала да ће на данашњем састанку министара финансија земаља еврозоне у Бриселу бити "настављени преговори на овој основи" и да "постоји нада да ће то резултовати споразумом са Грчком".

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је Ројтерсу да је "сигуран" да ће захтјев његове Владе за продужење зајма за шест мјесеци бити прихваћен упркос примједбама из Берлина и позвао на доношење "историјске политичке одлуке" да би се склопио споразум.

"Грчка је учинила све што је могуће да бисмо имали узајамно корисно рјешење, засновано на принпципу двоструког поштовања: поштовања правила ЕУ и изборних резултата у државама чланицама", рекао је Ципрас.

Актуелни програм исплате финансијске помоћи Грчкој истиче 28. фебруара.