latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:39 | Аутор: Независне

Вучић и Церар: Најбољи односи до сада

Премијери Србије и Словеније, Александар Вучић и Миро Церар, оцијенили су, након заједничке сједнице двије владе, да Србија и Словенија имају изузетне политичке и привредне односе, који се могу окарактерисати као најбољи до сада.

Премијери су, на заједничкој конференцији за новинаре на Брду код Крања, истакли значај европског пута Србије.

Вучић је захвалио на подршци коју Словенија пружа Србији, док је Церар потврдио подршку Србији и њеним напорима које чини на путу ка ЕУ. У том смислу, Церар је похвалио и високо оцијенио преданост Вучића у вођењу политике, јер, како је рекао, та политика доноси будућност Србији. Према Цераровим ријечима, Вучић чини велике напоре да спроведе реформе које су држави потребне.

Церар је рекао да је Словенија Србији "прозор" ка Европској унији, али да је и Србија за Словенију својеврстан "прозор" ка другим тржиштима, земљама и дијеловима свијета. Церар је поручио да Словенија одлучно и чврсто подржава Србију на њеном путу ка ЕУ и да ће то и даље чинити. Подсјетио је, да су се двије земље нашле једна другој и биле од помоћи током природних непогода у Словенији и Србији.

Вучић је рекао да Србија у Словенији види изразитог пријатеља, земљу веома важну у овом дијелу Европе и једног од кључних трговинских партнера. Честитао је словеначком колеги на реформама које је спровео и спроводи, истичући да ће Словенија у овој години имати привредни раст од 2,5 одсто, а да се нада да ће Србија такав раст имати у 2017. години. Како је додао, Србија покушава да се у финансијској одговорности и дисциплини приближи ономе што је урадила Словенија.

"Много можемо да научимо од владе Словеније", истакао је Вучић.

Он је подсјетио да је у Србији у току реструктурирање 512 предузећа, од којих су за 14 показале интересовање и словеначке фирме, али да очекује да ће их бити и више кад тендери буду спроведени. Премијер је навео да очекује да ће више српских фирми инвестирати у Словенију, подсјетивши да је словеначки Фруктал преузео српски Нектар.

Вучић је додао да је са словеначким премијером разговарао и о другим конкретним питањима, о сарадњи у намјенској индустрији, грађевинарству, изградњи пруге Београд-Будимпешта, пројекту Београд на води. Како је додао, у свим тим пројектима Србији је потребна помоћ и подршка словеначких компанија.

Како су рекли премијери, и нешто мало отворених питања као што је сукцесија, рјешаваће се у складу са изузетно добрим односима двије земље и двије владе. Истовремено су навели да не очекују да ће бити било каквих већих проблема.

Жидан: Словенија спремна да помогне Србији на европском пут

Словенија је спремна да Србији, у оквиру међународне развојне сарадње, понуди приступну помоћ у области пољопривреде, шумарства и прехране, поручио је словеначки министар Дејан Жидан исакавши да Словенија и Србија немају отворених питања у тој области.

Ријеч је, каже Жидан, о развоју ветеринарске и фитосанитарне службе, еколошке пољопривреде, шумарству и руралном развоју, еколошкој пољопривреди и шеми квалитета пољопривредних производа.

У тим областима, додао је, могла би да буду искоришћена средства Европске комисије - ТАИЕX инструмент.