latinica  ћирилица
20/02/2015 |  15:58 | Аутор: СРНА

Прелиминарна ранг-листа стипендиста

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас прелиминарну ранг-листу према којој ће бити додијељено 986 стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској.

Буџетом Републике Српске планирано је 1.970.000 КМ за стипендирање студената у Српској, а мјесечни износ стипендије износи 200 КМ.

Комисија за додјелу стипендија предложила је да се успјешним студентима првог, другог и трећег циклуса студија додијели 720 стипендија, при чему студентима првог циклуса студија на високошколским установама које се финансирају из буџета 600 стипендија, студентима другог циклуса студија 64, а студентима трећег циклуса студија пет стипендија.

Студентима првог циклуса студија на високошколским установама, које се не финансирају из буџета, додијељена је 51 стипендија, саопштено је из ресорног министарства.

Комисија за додјелу стипендија предложила је да осталим студентима првог циклуса студија буде додијељено 236 стипендија, студентима са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Републике Српске првог циклуса студија 18 стипендија и студентима са инвалидитетом, који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица првог, другог и трећег циклуса студија 12 стипендија.

Студенти који су конкурисали за стипендију Министарства просвјете и културе Републике Српске и испуњавају услове конкурса, а додијељена им је стипендија Фондације "Др Милан Јелић", изузети су из разматрања Министарства јер је износ стипендије Фондације већи.

Студенти који су конкурисали за стипендију Министарства и испуњавају услове конкурса, а додијељена им је стипендија од другог јавног извора стипендирања, имају могућност да се опредијеле за једну стипендију и то у року од осам дана од дана објављивања прелиминарне ранг-листе.

На јавни конкурс за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској за ову годину пријавио се 1.921 студент.

Услове конкурса нису испунила 372 студента, а њих 563 испунило је услове конкурса, али су приликом рангирања остали испод црте. Раду Комисије за додјелу стипендија присуствовали су и представници Уније студената Републике Српске.

Прелиминарна ранг-листа стипендиста доступна је на веб-порталу Владе Републике Српске /www.vladars.net/ - на страници Министарства просвјете и културе.