latinica  ћирилица
20/02/2015 |  16:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Хан: Са Косова се бјежи због биједе, а не због виза

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о придруживању Јоханес Хан одбацио је тврдње приштинских политичких лидера да је узрок таласа илегалне емиграције са Косова рестриктиван визни режим.

- Уопште не дијелим мишљење да људи бјеже са Косова због виза, рекао је Јоханес Хан на конференцији за новинаре у Бриселу посвећеној његовој посјети Скопљу, Приштини и Кијеву раније ове недјеље, преноси Танјуг.

Хан је за талас илегалног исељавања косовских Албанаца у западноевропске земље крива тешка економска ситуација и недостатак перспективе.

Косовски премијер Иса Мустафа и његов замјеник Хашим Тачи рекли су раније да је разлог за масовну селидбу то што грађани Косова једини у региону не могу да путују у шенгенску зону без виза, па им је лакше и јефтиније да преко Србије илегално прелазе у Мађарску.

Комесар је истакао да рјешење за ту ситуацију треба тражити у побољшању економских прилика кроз стварање повољне климе за стране инвеститоре и у сузбијању корупције, и подсјетио да је ЕУ одвојила 660 милиона евра за привредни развој Косова у наредних пет година.

- Задовољан сам мјерама које косовска влада предузима и чини ми се да су оне већ почеле да дају резултате, рекао је Хан.

Говорећи о посјети Скопљу, Хан је нагласио да актуелну политичку кризу у Македонији треба рјешавати кроз парламент и институције система, као и да правосудне институције које обрађују оптужбе владе да је опозиција спремала државни удар треба да раде непристрасно и транспарентно.