latinica  ћирилица
20/02/2015 |  18:05 | Аутор: РТРС

Да ли је могућа диференцирана стопа ПДВ-а? (ВИДЕО)

За Владу Републике Српске – радни викенд. Како нам је потврђено, сутра би требало да засједа Економско-социјални савјет, а у недјељу, Влада о сету реформских закона. Радне верзије су припремљене за 11 закона из области финансија, али и додатна два закона чију ће измјену на нивоу БиХ тражити Републике Српска.

Влада је припремила измјене и допуне Закона о акцизама и ПДВ-у за које није надлежна Народна скупштина Републике Српске. Иницијатива ће бити упућена Управном одбору Управе за индиректно опоурезивање БиХ. Ово ће бити трећи покушај Владе Републике Српске да дође до ниже стопе ПДВ-а за основне животне намирнице.

Досадашње иницијативе нису имале подршку партнера у Федерацији, па су тако све неславно завршиле већ на првој адреси – Управном одбору Управе за индиректно опорезивање, који и овај пут, вијест нису с одушевљењем прихватили. 

БиХ је једина земља на Балкану гдје је ПДВ исти за хљеб, ципеле и јахту. Да не би били изузетак и да би се помогло социјално угроженима, Влада Српске поново предлаже нижу стопу за основне животне намирнице.

Колико и на шта ће се све примјењивата Влада би требало да прецизира на сједници за два дана. Добије ли иницијатива подршку, УИО ће бити потребно више од пола године да се припреми за примјену ниже и више стопе ПДВ-а.

У Управи за индиректно опорезивање сматрају да се оваквом пореском политиком односно увођењем различитих стопа ПДВ-а, не рјешавају социјална питања у земљи. 

- Чињеница да увођење ниже стопе на животне намирнице, не значи нужно да ће те намирнице бити јефтиније за грађане. Формирање цијена је слободно и држава нема механизме да било кога присили за смањење пореског оптерећења, рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

У Влади кажу да механизми већ постоје, а то су инспекције. Осим добро плаћених инспектора УИО БиХ, рачунају и на контролне органе, прије свега тржиштну инспекцију. 

-  У којој мјери ће се, у условима слободног формирања цијена, обезбиједити заштита стандарда потрошача, како би бенефите увођења диференциране стопе ПДВ-а заиста и конзумирали потрошачи, највише ће зависити, управо, од рада поменутих инспекција -

Како сазнајемо, Влада Српске ће, по угледу на Србију, нижу стопу примјенити на храну, лијекове, беби опрему и износиће 10 одсто, што је чини међу нижим стопама у Европи.

Истовремено, тражиће повећање основне стопе ПДВ-а на 20 одсто. Било какво ново оптерећење пореза, за Привредну комору Републике Српске је неприхватљиво. Заговорници су јединствене стопе ПДВ-а.

- Упитно је колико ће се то одразити на привреду. То ти је из једног џепа узмеш и пребациш у други, истакао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Опречна су мишљења и код економских стручњака. Искуства из ЕУ говоре да смањење пореских стопа отвара врата преварама и кадровских оптерећује компаније и привреду. 

-  Бојим се да трговина предузећа, ако би се стопа ПДВ-а смањила са 17 на 5 или 10 одсто не би значајно довело до смањења цијена, јер они би то само претворили у маржу, нагласио је Предраг Дудаковић, економски аналитичар.

Уведе ли се различита стопа ПДВ-а у заједничкој каси УИО, годишње би било мање више од 700 милиона марака.

У УИО подсјећају да се сваке године смањују и царине. На поједине поризводе и до 15 одсто због чега је мање новца у буџуту. Питају, какве користи имају грађани?

Профит је поново у џепу трговаца.