latinica  ћирилица
20/02/2015 |  18:15 | Аутор: СРНА

Представништва великих компанија вратити из ФБиХ у Српску

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је Срни да Влада Републике Српске има намјеру да све или главнину компанија, које су сједишта представништава преселиле у Федерацију БиХ, врати у Српску.
Петар Ђокић и Предраг Глухаковић са представницима Форума послодаваца Србије - Фото: СРНА
Петар Ђокић и Предраг Глухаковић са представницима Форума послодаваца СрбијеФото: СРНА

Ђокић и министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић одржали су у Београду састанак са представницима Форума послодаваца Србије на којем је разматрана могућност да се компаније која су своја представништва преселила у Федерацију БиХ поново региструју у Српској.

Према Ђокићевим ријечима, први конкретан покушај у том смјеру биће предлагање, а потом и усвајање групе закона који ће изједначити услове пословања између Републике Српске и ФБиХ у погледу пореских стопа и неких других фискалних обавеза, које су можда раније утицале да компаније из Српске оду у Федерацију.

- То ће, свакако, значити повећање буџетских средстава. Циљ сета закона који ће у недјељу, 22. фебруара, бити на сједници Владе јесте да побољшају буџетске приходе. На тај начин идемо у сусрет привреди и развоју повољнијег привредног амбијента. То ће бити само први круг закона", рекао је Ђокић.

Он је најавио да ће се потом приступити изради закона који се припремају у оквиру подгрупе за реформу привредног система.

Предсједник Форума послодаваца Србије Максо Ђукић изјавио је да су Форум и Представништво Републике Српске у Србији, чији је директор Млађен Цицовић био домаћин састанка, спремни да пруже подршку Влади Републике Српске у реализацији намјере да представништва великих компанија из ФБиХ врате у Српску.

- Спремни смо да овдје у Београду организујемо у наредних десетак дана састанак са представницима компанија чија су сједишта сада у ФБиХ", рекао је Ђукић и нагласио да је једна од најинтересантнијих "Нафтна индустија Србије".

Он је указао да је процес повратка представништава великих компанија у Српску од изузетне важности и представљаће значајну ставку у буџету.

Током састанка било је ријечи и о потреби да у Београду у перспективи буде отворен изложбени павиљон привреде Републике Српске.

Говорећи о тој иницијативи, министар Глухаковић је рекао да је она добродошла јер би Српска добила могућност да потенцијалним партнерима који као учесници пословних форума долазе у Београд покаже шта Република Српска има.

- Надам се да ћемо заједно са Форумом и Представништвом Републике Српске реализовати ову идеју и да ћемо добити простор гдје ћемо имати прилику да презентујемо наше фирме, рекао је Глухаковић.