latinica  ћирилица
20/02/2015 |  20:35 | Аутор: РТРС

Ко су депортовани и шта су радили у БиХ? (ВИДЕО)

Служба за послове са странцима из БиХ јуче је депортовала два турска држављанина. Још један Турчин и један Аустријанац, од јуче у Имиграционом центру у Лукавици, чекају на депортацију.

Ухапшени су у Травнику и Сарајеву под сумњом да представљају безбједносну пријетњу по Босну и Херцеговину. Ко су депортовани и шта су радили у БиХ? 

 24-огодишњи Турчин Абдулах Гиргин у БиХ је стигао наводно због школовања. Прво у Сарајево. А потом на Универзитет у Травнику. Но ако је и намјеравао студирати, економске науке, брзо је замјенио вјерским – екстремистичким. Није скривао симпатије према турској радикалној организацији „Сиви вукови“, чији је припадник био и Мехмет али Агџа, неуспјели атентатор на папу Ивана Павла Другог. Јуче је депортован у матичну му земљу.

- Именованом се забрањује улазак и боравак на територији БиХ у периоду од три године, рачунајући од дана напуштања БиХ, наводи се у Рјешењу о депортацији Абдулаха Гиргина.

Гиргину је друштво у повратку у Турску правио Јаник Вахдетин. 45-огодишњак у Травнику није студирао. Али јесте био чест гост на основу, како сазнајемо, родбинских и пријатељских веза са студентима. И имао бх. боравишну визу.

- Овај орган, цијенећи процјену из које је евидентно да је странац за вријеме свог боравка предузимао недозвољене активности, као и све остале доказе, именованом је изрекао забрану уласка и боравка у БиХ у периоду од три године, истиче се у Рјешењу о депортацији Јаника Вахдетина.

Студирање је било плашт под којим се у БиХ скривао и тридесетогодишњи Харун Бујукбајрак, такође турски држављанин. Но читаоницу и амфитеатар од јуче је замијенио притворском ћелијом у Имиграционом центру. И он ће пут Турске за који дан.

- Три су проглашена пријетњом по националну безбједност БиХ са становишта овог екстремног вјерског радикалног дјеловања, рекао је Драган Мектић, директор Службе за послове са странцима.

И док су наводни студенти Травник и факултете походили Хамерима и другим скупоцјеним аутомобилима, руководству Универзитета за све је крив, како кажу другачији менталитет.

- Увијек међу тим људима има деликвената неких, односно оних који се понашају мало другачије од других, мало је то другачији менталитет, истакао је Расим Дацић, ректор Универзитета у Травнику.

На Универзитету у Травнику, најмање 400 страних студената. Колико их је другачијег менталитета - Дацић не открива. Три су у тајности, већ протјерана почетком године. И они су били турски држављани. На списковима сумњивих, сазнајемо, има још.

У архиву служби БиХ већ годинама досије има и Фадиљ Шолбауер, четврти ухапшени у јучерашњој акцији. И он у Имиграционом центру чека депортацију.

- Аустријски држављанин проглашен је пријетњом по националну безбједност са становишта дјеловања по основу организованог криминала, додаје Мектић.

Драже и исплативије од вјерског екстремизма Шолбауеру је била препродаја дроге. Као сарадник балканског нарко боса Насера Кељмендија већ је накратко хапшен прије непуну годину. А онда се вратио старом бизнису. За који дан ће и он напустити БиХ.