latinica  ћирилица
20/02/2015 |  21:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Шајкаш: Дјеца имала колективну психосоматску реакцију

Ђаци школе у Шајкашу који су прије десет дана са здравственим тегобама завршили у болници, заправо су имали “колективну несвјесну психосоматску реакцију“, речено је вечерас Тањугу у Министарству просвете.

Претходних дана, како је речено, прикупљене су писане изјаве из свих релевантних институција које су биле укључене приликом реаговања на кризну ситуацију у овој школи, укључујући и Институт за јавно здравље, болницу, полицију, просвјетног инспектора и просвјетног савјетника.

- Дошли су до заједничког закључка да није било никаквог токсина, а љекари који су укључени у лијечење дјеце и кризну ситуацију потврдили су да се ради о колективној несвјесној психосоматској реакцији ученика, наводе у Министарству просвете.

Дјеци је позлило 10. фебруара, након чега су одмах превезени у болницу а дио њих је и задржан али је одмах искључена могућност тровања ђака гасом и храном.

Епидемиолог Зоран Радовановић убрзо након тог догађаја рекао је да је случај "тровања" у ствари "уџбенички примјер епидемије масовне хистерије".

- Доживио бих највеће изненађење у свом дугом животу ако ово није случај масовне хистерије. Не постоји ниједан токсин, отров у медицини, који изазива симптоме о којима слушамо посљедња два дана. Једној дјевојчици је позлило и одједном 17 остале дјеце пада у несвијест, а наставници који су притрчали да помогну нису имали никакве симптоме и тегобе, рекао је Радовановић раније медијима.

Дјеца ОШ “Исидора Секулић“ данас су се, након вишедневне паузе, вратила на наставу.