latinica  ћирилица
24/02/2015 |  07:56 | Аутор: СРНА

Акција "Учинимо старост безбједном"

у свим општинама у Републици Српској данас ће почети превентивна кампања под називом "Учинимо старост безбједном", чији је циљ да се повећа ниво саобраћајне безбједности повећањем безбједности пјешака, нарочито особа старијих од 60 година.

У саобраћајним незгодама у Српској у прошлој години погинуло је 29 пјешака и у односу на 2013. годину смањен је број смртно страдалих пјешака за 29,3 одсто, а већина незгода са пјешацима догодиле су се између 16.00 и 22.00 часа, ван насеља на отвореном и неосвијетљеном дијелу пута, подаци су Ауто-мото савеза Републике Српске.

Из Савеза подсјећају да је Законом о безбједности саобраћаја утврђена обавеза пјешака да ноћу, ако се крећу коловозом, морају на себи имати свјетлоодбојни прслук или бити освијетљени на други начин, као и обавеза возача да у опреми возила имају свјетлоодбојни прслук и да га носе на себи приликом боравка ван возила на јавном путу.

Према подацима Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, а када је ријеч о старосној доби погинулих пјешака, највише погинулих је старије од 60 година.

- Посебна пажња посвећена је старијим лицима којима су због старости смањени способност чула вида, брзина опажања, способност памћења, покретљивост и брзина реаговања, и која се лакше умарају, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Циљ кампање је повећати опрез код пјешака, али и возача. "Кампањом се жели утицати на промјену ставова код пјешака о начину кретања коловозом ноћу, као и према употреби свјетлоодбојних прслука или других средстава за освјетљавање", поручују из Савеза.

Предвиђено је да кампања траје до 8. марта, а реализоваће је заједнички Министарство саобраћаја и веза, МУП Српске, Ауто-мото савез са 49 ауто-мото друштава, Агенција за безбједност саобраћаја Српске и локалне заједнице.

За потребе кампање израђени су радио-џингл, плакат, летак и билборд. Ауто-мото друштва ће подијелити 10.000 летака на паркинзима у близини пијаца, великих маркета, вртића, школа, стамбених зграда и поставити 250 плаката на површинама предвиђеним за плакатирање, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Поводом акције најављена је и конференција за новинаре, коју ће данас представници Министарства саобраћаја и веза, Ауто-мото савеза и Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске одржати у Социјално-геријатријском центру у Бањалуци.