latinica  ћирилица
24/02/2015 |  08:22 | Аутор: СРНА

ЕП повољно о Србији, данас гласање о резолуцији

Спољнополитички комитет Европског парламента гласаће данас о предложеним амандманима на текст резолуције извјестиоца Дејвида Макалистера о напретку Србије у европским интеграцијама.

Расправу у Спољнополитичком комитету о амандманима на Нацрт резолуције о напретку Србије јуче је обиљежила полемика посланика из Хрватске са већином осталих чланова комитета.

Хрватски посланици су испољили велико незадовољство што се међу предложеним амандманима нису нашли њихови захтјеви да Србија одустане од процесуирања ратних злочина почињених у Хрватској, пронађе све нестале и коригује границу на Дунаву.

Дубравка Шуица из ХДЗ-а рекла је да ће Хрватска наставити да инсистира на овим питањима, иако се нашла у мањини. "Наши ставови морају да се уваже, јер Хрватска не пристаје да буде држава другог реда", рекла је Шуица.

Већина посланика, укључујући и извјестиоца Мекалистера, заузела је став да билатералне проблеме које Хрватска има са Србијом треба рјешавати на билатералном нивоу, а не покушајем да се процес европске интеграције блокира.

Директор у Европској комисији задужен за питања проширења Сајмон Морди рекао је да Комисија подржава Мекалистеров извјештај и да се противи условљавању Србије које су тражили хрватски посланици.

"Наш став је да је питање јурисдикције над ратним злочинима билатерално и да би условљавање Србије да промијени закон о томе створило лош преседан", рекао је Морди.

Он је подсјетио да сличне законе о универзалној одговорности за ратне злочине има читав низ чланица ЕУ и да предожени текст резолуције већ помиње регионално помирење као важан принцип за европске интеграције Србије.

Словеначки посланик Лојзе Петерле рекао је да треба имати исте критеријуме за све кандидате за чланство у ЕУ, те је похвалио Србију због напретка у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

Мекалистер је изнио став да се захтјеви које су хрватски посланици поставили односе на билатерална питања и да у погледу надлежности за ратне злочине "очигледно постоје различита правна тумачења".

Он је нагласио да се залаже да се што скорије отворе поглавља 23 и 24 у процесу придруживања, као и поглавље 35 које се тиче Косова.

По окончању јучерашње расправе, Мекалистер је рекао да дебата показује да Европски парламент жели да помогне Србији да би наставила европску орјентацију.

Он каже да је извјештај о напретку Србије у европским интерграцијама избалансиран и да би Спољнополитички одбор Европског парламента могао лако постићи сагласност о коначној верзији текста.

Мекалистер је додао да је прочитао свих 222 амандмана на текст резолуције, међу којима је било 25 амандмана хрватских посланика.

"Хрватска тврди да неће блокирати Србију на њеном европском путу, то се чује из Владе, а мислим да је добар био потез премијера Александра Вучића да оде у Загреб на инаугурацију новог предсједника", закључио је Мекалистер.

Финална верзија резолуције биће усвојена у марту на пленарној сједници Европског парламента у Стразбуру.

Резолуције Европског парламента нису обавезујуће, али су Европска комисија и Савјет ЕУ дужни да их узимају у обзир приликом одлучивања.