latinica  ћирилица
24/02/2015 |  10:29 | Аутор: СРНА

Београд: Пацијенткиња у коми због нових дрога

На Војно-медицинској академији у Београду од почетка године хоспитализовано је 26 младих који су користили такозвани "биљни тамјан", као легалну замјену за марихуану, међу којима је једна дјевојка која је довезена у коми, потврђено је из ВМА.

 Потпуковник Миодраг Јовановић из националног центра за контролу тровања ВМА рекао је да би се "биљни тамјан" ускоро требао наћи на листи нелегелних психоактивних супстанци и позвао родитеље да, док се то не деси, надзиру своју дјецу.

- Синоћ је на ВМА стигао и 26. пацијент који је хоспитализован због посљедица коришћења нових дрога. Ријеч је о дјевојци из Панчева, која је била у коми, рекао је Јовановић.

Он је појаснио да оно што се назива "биљним тамјаном" нема везе с правим тамјаном, који се користи у вјерским обредима у црквама, преносе београдски медији.

- То је колоквијални назив који је погрешан, а ријеч је о мјешавини разних трава које су се раније користиле у мирисним штапићима, али су сада прскане средствима који дјелују на организам слично као канабис, али много јаче, објаснио је Јовановић.

Он је истакао да је опасност велика, јер се не зна шта све тачно садржи мјешавина и у којим размјерама.

- Могу да буду различите концентрације. Не мора једна попушена цигарета да садржи исту концентрацију, упозорио је Јовановић.

Млади који су потражили помоћ на ВМА жалили су се на вртоглавицу, имали су убрзан рад срца и повишен притисак.

"Биљни тамјан" се, наводно, увози из Хрватске, изазива и дрхтавицу, мучнину, губитак свијести, повраћање и немогућност ходања.