latinica  ћирилица
24/02/2015 |  11:58 | Аутор: СРНА

Вишковић: Примјена реформских закона у мају

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је да очекује да сви реформски закони, предложени за сједницу 4. марта, прођу редовну процедуру, као и јавну расправу како би се чуло мишљење социјалних партнера и привредне заједнице, истичући да би ти акти у оперативној примјени могли бити у мају.
Радован Вишковић - Фото: Глас Српске
Радован ВишковићФото: Глас Српске

Вишковић сматра да је оправдано сазивање посебне сједнице Народне скупштине Српске за 4. март зато што су сви закони који су предвиђени за разматрање садржани у Економској политици Владе Републике Српске за 2015. годину.

"Сазивање посебне сједнице парламента Републике Српске није никаква изнуђена мјера ни од кога, него је ово била политика Владе Српске", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након сједнице Колегијума Народне скупштине.

Он је истакао да је остављено довољно времена народним посланицима да се припреме за посебну сједницу парламента Српске.

Коментаришући примједбу опозиције да је ријеч о "покајничким законима", Вишковић је рекао да опозиција има право на своје мишљење.

"Не разумијем ријеч покајничко, ако је неко у експозеу за састав нове Владе Републике Српске све те законе предвидио", истакао је Вишковић.

Одговарајући на питање да ли ови реформски закони могу допринијети да се фирме из Србије које су премјестиле представништва у Федерацију БиХ врате у Републику Српску, Вишковић је рекао да је управо то сврха једног дијела ових закона, подсјетивши да су представници Владе Српске тим поводом били у Београду.

"Већ су обављени разговори са неким фирмама из Србије које су своја представништва премјестиле у ФБиХ да одмах након усвајања реформских закона врате сједишта у Српску, гдје ће бити повољнији пословни амбијент него у Федерацији БиХ", истакао је Вишковић.

Говорећи о успостављању механизма координације на нивоу БиХ, Вишковић је напоменуо да СНСД све вријеме заступа ово питање у разговорима са ЕУ.

"Од тог механизма се не смије одступити и не видим никакав напредак БиХ на путу европских интеграција без механизма координације", закључио је Вишковић.

Народна скупштина Републике Српске разматраће на посебној сједници, која је планирана за 4, 5. и 6. март, 14 закона и нацрта закона.