latinica  ћирилица
24/02/2015 |  16:46 | Аутор: СРНА

Дачић: Тероризам и украјинска криза у фокусу предсједавања ОЕБС-ом

Предсједавајући ОЕБС-а, Ивица Дачић, рекао је у Њујорку да ће Србија током предсједавања ОЕБС-у посебну пажњу посветити појави страних терористичких бораца, као и насилном екстремизму и радикализацији који воде тероризму, а посебно радикализацији младих.

Он је на брифингу у Савјету безбједности најавио да ће од 30. јуна до 1. јула у Бечу о тој теми бити сазвана и експертска конференција за борбу против тероризма на територији земаља чланица ОЕБС-а.

Говорећи о украјинској кризи, Дачић је навео да је Украјина и сама Европа на критичном раскршћу и да је неопходно континуирано поштовање примирја да би се омогућило провођење других елемената мировног Пакета, прије свега, повлачење тешког наоружања и опреме, саопштено је из МИП Србије.

"Све већи број људи у Украјини је погођен насиљем које се понавља, док таласи цивила напуштају домове у очајничкој потрази за безбједношћу. Све то је резултирало укупном цифром од преко милион расељених лица, више од пет хиљада убијених и више од 12.000 рањених", навео је Дачић.

Он је истакао и актуелни значај посматрачке мисије ОЕБС-а на руским контролним пунктовима Гуково и Доњецк.

"Упркос ограниченом обиму њених активности, она је и даље једино међународно присуство на међународној украјинско-руској граници", указао је Дачић.

Упозорио је да криза у Украјини може имати негативне рефлексије на замрзнуте конфликте у Молдавији и на југу Кавказа и нагласио да је посебно забринут због недавних догађаја у вези са Нагорно-Карабахом.

Као један од приоритета у српском предсједавању, Дачић је истакао унапређење сарадње на западном Балкану чије су државе донедавно биле у конфликту.