latinica  ћирилица
24/02/2015 |  22:06 | Аутор: Б92

Одбор Европског парламента усвојио резолуцију о Србији

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је резолуцију о Србији, која позива на отварање првих преговарачких поглавља у процесу приступања ЕУ.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Резолуција похваљује Србију за напредак у реформама, дијалог са Приштином и истовремено наглашава потребу поштовања слободе штампе, права мањина и независних институција.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер изјавио је да 50 гласова "за" и само четири гласа против резолуције, показују да Србија има подршку огромне већине у Европском парламенту.

"Од укупно 222 аманднмана 25 су поднијеле колеге из Хрватске. Покушао сам да обухватим што више њих, а што се тиче питања надлежности српског суда за ратне злочине моја политичка група сматра да је компромисно рјешење затражити од Европске комисије да утврди да ли је српски закон у складу са европским стандардима", навео је Макалистер.

Посланик Еврпског парламента из ХДЗ-а Андреј Пленковић рекао је да у овом тренутку тај амандман није прошао, али то не значи да неће радити даље на том питању.

"Постоји могућност да се то питање отвори и пред расправу на пленарној сједници о извјештају о Србији. Дубоко сам увјерен да је тај закон донесен на начин који крши суверенитет сусједних држава, у овом случају бивших земаља СФРЈ", навео је Пленковић.

У компромисним амандманима, усвојени јутрос, нису прихваћени захтјеви хрватских посланика да се напредак Србије услови рјешавањем билатералних питања као што су граница на Дунаву и надлежности суда за ратне злочине у Београду.