latinica  ћирилица
25/02/2015 |  08:25 | Аутор: СРНА

Наставља се суђење Билалу Боснићу

Саслушањем двојице свједока Тужилаштва БиХ данас ће у Суду БиХ бити настављено суђење Хусеину Билалу Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности.
Билал Боснић на суду - Фото: РТРС
Билал Боснић на судуФото: РТРС

На рочишту одржаном 18. фебруара први свједок Тужилаштва Седин Хусеиновић рекао је да је у Сирији био ангажован као логистичка подршка припадницима војне јединице у којој је било око 20 људи поријеклом из БиХ.

Он је потврдио да су из те јединице погинули Рамо Пазара, Един Касуповић, Мевлудин Цицвара, Исмир Мишировић, Елмин Ковач и Емрах Фојница.

Хусеиновић је пред Судом БиХ рекао да је неколико пута слушао Боснићеве проповиједи, али да у њима није било позивања на тероризам, те да је у месџиду Исламске заједнице у Аеродромском насељу у Сарајеву неколико пута видио оптуженог, али да га није лично познавао.

Хусеиновић је рекао да је са супругом отишао у Сирију "вјерујући у боље услове живота и да је држава уређена по шеријату", али да су затекли потпуно другачију слику стања у предграђу Халепа гдје су се смјестили.

Боснић је оптужен за јавно подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Тужилаштво га терети да је током 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице организоване на подручју БиХ, ван званичних институција Исламске заједнице, у неколико градова као што су заједнице у Великој Кладуши и Горњој Маочи, ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.