latinica  ћирилица
25/02/2015 |  11:32 | Аутор: СРНА

Епархија дабробосанска: У ФБиХ се вратило свега један одсто вјерника

Повратак православних вјерника на пријератна огњишта у Федерацији БиХ скоро је занемарив и износи свега један одсто од броја предратног православног становништа на том простору, наводи се у извјештају Епархијског управног одбора Епархије дабробосанске.

У извјештају који је достављен Патријаршијском управном одбору и Светом архијерејском сабору Српске православне цркве упозорава се да православни вјерници који сада живе у ФБиХ претежно продају своје станове, куће и имања и селе се на територију Републике Српске и Србије.

Готово у свих 18 црквених општина Епархије дабробосанске на подручју ФБиХ остало је мало српског православног народа, али им је СПЦ обезбиједила свештенике који их обилазе и омогућавају испољавање вјерских потреба.

У извјештају се истиче да је посебно забрињавајуће да у парохијама на територији ФБиХ има мали број крштења, вјенчања готово да и нема, а број умрлих и опојаних и даље је несразмјерно велики у односу на број вјерника.

Ови подаци говоре да на том простору претежно живи старачка популација без редовних материјалних примања која није у стању да издржава свештеника.

"Обезбеђујемо средства за плате свештеника јер је то једини начин да би они могли опстати на тим просторима", наглашава се у извјештају који је потписао Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије у својству замјеника Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Николаја.

Основни извори прихода Епархије дабробосанске у прошлој години били су провизије од продаје свијећа, календара, штампе, кандила, брикета, епархијског разреза и остале робе, јер Епархија дабробосанска нема никаквих обртних средстава да би могла набављати и плаћати робу.

У извјештају се наводи да се на простору ФБиХ, нажалост, често дешавају провале у православне храмове и скрнављења и рушења гробаља и надгробних споменика.

У Епархији постоје четири намјесништва - сарајевско, горашко-вишеградско, србињско и травничко-зеничко са 21 црквеном општином и три парохијска повјеренства са око 25.000 активних православних домова.