latinica  ћирилица
25/02/2015 |  15:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Естонија одржала војну параду на 300 метара од Русије (ВИДЕО)

Чланица НАТО Естонија одржала је војну параду у пограничном граду Нарви, на само 300 метара од границе с Русијом, јавила је Раша тудеј, наводећи да је Талин дугогодишњи критичар Москве коју оптужује да води агресивну политику према балтичким земљама.
Парада естонске војске - Фото: Beta/AP
Парада естонске војскеФото: Beta/AP

Парада је одржана у уторак поводом Дана независности Естоније. Предводио ју је главнокомандујући, генерал-потпуковник Рихо Терас, док је смотру војске извршио предсједник државе Томас Хендрик Илвес.

На смотри је приказано више од 140 комада тешког наоружања НАТО, међу којима и четири америчка оклопна возила М1126 Страјкер. Друга НАТО држава, Холандија, показала је четири шведска, комбинована борбена возила Стридсфордон 90.

Естонија је показала своје хаубице, противтенковско и противваздушно оружје, оклопна возила и остало тешко наоружање. На паради је учествовало више од 1.400 војника.

Како наводи РТ, парада је очигледан пркос Естоније према свом источном сусједу Русији, коју оптужује за вођење агресивне политике на истоку Европе.

Естонска влада је међу неколико које оптужују Русију да води тајни рат против Украјине наоружавајући и шаљући војнике у помоћ проруским снагама на истоку Украјине.

Москва, наводи РТ, одбацује те оптужбе и истиче да се садашња влада у Кијеву отуђила од сопственог народа на истоку земље и започела грађански рат, умјесто да кроз дијалог разријеши разлике.

НАТО је, наводи РТ, искористио украјински конфликт као прилику за заговарање гомилања војних снага на истоку Европе, наводно за одвраћање руске агресије. Три балтичке земље, Естоније, Летонија и Литванија, су највећи заговорници такве политике.

Русија то види као још један доказ да је НАТО антируски војни блок који је почео да се шири према руској граници и пријети националној безбједности Русије, пренио је РТ.

С друге стране, влада Естоније заступа право да на својој територији одржава маневре какве год хоће.

У међувремену, на ЈуТјубу се појавио видео на коме се види како мушкарац који посматра параду маше руском заставом.