latinica  ћирилица
25/02/2015 |  16:38 | Аутор: СРНА

Свједоци на суђењу Боснићу: Синови су нам се борили у Сирији (ВИДЕО)

Два свједока Тужилаштва БиХ потврдила су данас на суђењу Хусеину Билалу Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности, да су се њихови синови борили у Сирији, те да су прије одласка на ратиште код оптуженог ишли на вјерску службу у Бужим.
Билал Боснић на суду - Фото: РТРС
Билал Боснић на судуФото: РТРС

Свједок Хасага Црњенковић рекао је да је његов син Амир /23/ погинуо у Сирији, гдје је отишао прије осам и по мјесеци.

"Преко `скајпа` сам добио слику погинулог сина и тако сазнао да је настрадао", рекао је Црњенковић у наставку суђења Боснићу пред Судом БиХ.

Он каже да је сина васпитавао у духу ислама и да га је одмалена водио у џамије у Приједору и селу Раковчани, гдје су живјели.

Црњенковић је посвједочио да је његов син боравио пар дана у мјестима Маоча код Брчког и Ошве код Маглаја, која су позната као сједишта вехабија.

Он је потврдио да је током 2013. године заједно са сином ишао на џуму /молитву/ код Боснића у Бужиму, али да никада није чуо да је оптужени позивао на одлазак у Сирију.

"Одлазак мога сина у Сирију нема везе са Боснићем. Моје дијете је било исламски настројено и никога не кривим за то што је учинио. Има онај ајет који каже `Борите се на Алаховом путу својим имецима и животима` и мислим да га је то одвело у Сирију", рекао је Црњенковић.

Он тврди да његов син никада није говорио да ће отићи у Сирију и да није знао ни када је отишао.

Свједок каже да му се син из Сирије кратко јавио телефоном, те да су касније понекад комуницирали преко "скајпа", али да нису разговарали о дешавањима у тој земљи.

"Чуо сам да је тамо ратовао и да је био са Чеченима. Касније сам сазнао да је био са рођаком Енесом Боровцем", рекао је Црњенковић.

Други свједок Тужилаштва БиХ Мухарем Боровац потврдио је да се његов син Енес /31/ од новембра 2013. године налази у Сирији, али да не зна у којем је граду.

"Не знам како је отишао и одакле му паре за одлазак. Касније сам сазнао да је отишао са рођаком Амиром Црњенковићем који је погинуо", рекао је Боровац.

Он каже да са сином ријетко комуницира због лоших телефонских веза, али да вијести о њему сазна од другог сина из Словеније, који са Енесом понекад комуницира преко интернета.

"Тако сам сазнао и да је Енес неколико пута био рањаван", рекао је Боровац.

Он тврди да му син никада није спомињао одлазак у Сирију, али да је рекао да ће живјети у Ошвама, гдје је, осим у Бужиму код Боснића, ишао на џуму.

Боровац је рекао да је његов син ишао на молитву у Ошве, јер се у селу Раковчани код Приједора није слагао са џематлијама и мјесним имамом Елведином Софтићем у вези са начином клањања.

На крају данашњег рочишта, Тужилаштво БиХ је затражило ново продужење притвора за Боснића, који му истиче 1. марта, чему се одбрана успротивила и предложила одређивање мјера забране.

Боснић је оптужен за јавно подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Тужилаштво га терети да је током 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице организоване на подручју БиХ, ван званичних институција Исламске заједнице, у неколико градова као што су заједнице у Великој Кладуши и Горњој Маочи, ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Наставак суђења заказан је за 3. март када ће бити саслушана још два свједока Тужилаштва БиХ.