latinica  ћирилица
27/02/2015 |  07:52 | Аутор: СРНА

Одбори НС РС: Тематска сједница о раду Суда и Тужилаштва БиХ

Одбори Народне скупштине Републике Српске за безбједност и за борачко-инвалидску заштиту одржаће данас заједничку тематску сједницу о теми рада Суда и Тужилаштва БиХ и осталих институција у процесуирању ратних злочина, због праксе селективног приступа према припадницима Војске и МУП-а Српске и неједнаког односа када је ријеч о српским жртвама у протеклом рату.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Одбора за борачко-инвалидску заштиту Недељко Гламочак рекао је новинарима да је ријеч о проширеној тематској сједници са које ће ова два одбора, након сумирања расправе, упутити одређене закључке Народној скупштини Републике Српске.

Он је навео да су на сједницу позвани представници институција, установа и удружења у чијој је надлежности и које дотиче ова тематика.

Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за безбједност Миланко Михајилица рекао је да је неопходно одржати овакву сједницу због досадашњег начина рада Суда и Тужилаштва и осталих институција у процесуирању ратних злочина, а којим је незадовољна јавност у Српској.

Он је навео да ће међу уводничарима на овој сједници бити замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ, те предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић, а да су на сједницу позвани и предсједник Суда БиХ Медџида Кресо, главни тужилац БиХ Горан Салиховић, представници Министарства правде и МУП-а Републике Српске, те Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих.

- Сви грађани Српске и БиХ нису једнаки пред правосудним институцијама БиХ управо због селективне правде која се дуже вријеме у предметима ратних злочина проводи првенствено од Суда и Тужилаштва БиХ и желимо да отворимо темељиту и аргументовану расправу, навео је Михајилица.

Он је нагласио да се на тој расправи очекује и изношење конкретних приједлога како би престала таква пракса, али и пракса ретроактивне примјене закона, додајући да ће ова два одбора накнадно, највјероватније, већ у наредној седмици на односу тих расправа сачинити закључке које ће упутити Народној скупштини Републике Српске.