latinica  ћирилица
27/02/2015 |  09:15 | Аутор: Index.hr

Брисел: Хрватска корак ближе блокади средстава из ЕУ фондова

Европска комисија је по други пут закључила да у Хрватској постоје прекомјерне макроекономске неравнотеже, које захтијевају одлучну политичку акцију и специфични мониторинг.

Европска комисија запријетила је Хрватској да ће 28. чланици Европске уније увести најстрожи макроекономски надзор, уколико до маја не представи увјерљив програм реформи.

Комисија ће у мају, на основу Националног реформског програма, донијети одлуку о активирању Поступка прекомјерних неравнотежа.

Портал Index.hr је још у децембру у Бриселу сазнао да Хрватској пријети механизам корективних мјера, уколико не предузме реформе које Комисија тражи. Тада је потврђено и да ће, уколико се упутства из Европе не испоштују до краја, Хрватској бити онемогућен даљњи приступ средствима из ЕУ фондова.

С обзиром на то да је Механизам за узбуну Комисије у новембру 2014. године показао да Хрватска има значајне проблеме (тако је нпр. 3. међу свим чланицама Уније по питању незапослености, а 12. по питању јавнога дуга), тек објављени извјештај Комисије потврдило је оно што се очекивало још крајем прошле године - могуће је да Хрватској у потпуности буде блокиран приступ средствима из европских фондова за уговарање нових пројеката.