latinica  ћирилица
27/02/2015 |  11:08 | Аутор: СРНА

Радници "Трудбеника" нису дозволили продају машина

Радници добојске Фабрике компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" који су у штрајку, јутрос нису дозволили да се из круга предузећа извезе дио материјала и расходоване машине чијом продајом би се исплатио дио заосталих плата.
Радници "Трудбеника" - Фото: СРНА
Радници "Трудбеника"Фото: СРНА

Члан штрајкачког одбора Илија Јотић рекао је да су одбили јучерашњу понуду Управног одбора да се продајом одређене имовине предузећа радницима исплати 60 одсто априлске плате и крене с радом, да се након десет дана исплати пуна мајска плата, а о осталим захтјевима накнадно договара.

Према његовим ријечима, постоји судска забрана отуђења средстава из "Трудбеника", којем је блокиран рачун, а радници не дозвољавају да се имовина "крчми" преко сестринске фирме "Енерџи трудбеник" која има само једног запосленог, и то директора, те да се на тај начин дође до финансијских средстава за исплату плата.

Јотић је истакао да постоји оправдана бојазан за статус 123 упослених радника.

- Нас интересује зашто се имовина 'Трудбеника' продаје преко 'Енерџи трудбеника'. Шта је са осам милиона марака готове робе, резервних дијелова и материјала који су били у складишту 'Трудбеника', те подстицајним средствима, рекао је Јотић.

Он је упозорио на појаву да се са исправних машина узимају дијелови, па се књиже као неисправне и као такве се продају по умањеној цијени.

Генерални директор "Трудбеника" Лука Милош рекао је да одлука радника није добра, јер се ради о легалној трансакцији и једином начину да се дође до финансијских средстава.

Према његовим ријечима, синоћ је постигнут договор с купцем материјала у вриједности од око 105.000 марака чијом би се исплатом радницима још данас или у понедјељак обезбиједила исплата 60 одсто априлске и пуна мајска плата.

Члан управног одбора Зоран Филиповић објаснио је да се продаја врши преко предузећа "Енерџи трудбеник" јер је оно ликвидно.

Он је навео да је рачун "Трудбеника" блокиран због износа од око 71.000 КМ.

Генерални штрајк је почео 9. јануара због захтјева да се исплате заосталих 14 плата и доприноса, да се нађе рјешење за повезивање осам и по година радног стажа и омогуће бољи услови рада.