latinica  ћирилица
27/02/2015 |  11:32 | Аутор: Глас Српске

О смањењу броја клубова у ПЛ БиХ одлучују ентитетски савези

Чланови Извршног одбора Фудбалског савеза Босне и Херцеговине на сједници у Зеници одлучили су да се о смањењу броја клубова у Премијер лиги најприје изјасне челници ентитетских савеза.

Наиме, два приједлога смањења броја екипа са 16 на 12 у бх. друштву најбољих, која је претходно израдила трочлана комисија којој је предсједавао потпредсједник ФС БиХ Дарко Љубојевић и у којој су још били Јосип Беванда и Нурудин Пешталић, презентована су 15-орици чланова ИО ФС БиХ. Они су се договорили да се до наредне сједнице о овом питању изјасне ентитетски, односно Фудбалски савез Републике Српске и ФС БиХ, пише Глас Српске.

"Након и на основу мишљења и ентитетских савеза, ИО ФС БиХ утврдиће јединствен приједлог о смањењу броја клубова у Премијер лиги БиХ, који ће препоручити Скупштини ФС БиХ на усвајање на редовној годишњој сједници која би требало да се одржи у априлу или најкасније мају ове године", потврдили су из Извршног одбора ФС БиХ.

Став Извршног одбора Фудбалског савеза Републике Српске је одраније познат.

"Категорични смо код става да се Премијер лига смањи на 12 клубова. За сриједу је заказана сједница Извршног одбора Фудбалског савеза Републике Српске и тада ћемо дефинитивно то потврдити, јер не вјерујем да ће бити корекција на овом питању", нагласио је генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске Родољуб Петковић.

Према првом приједлогу, Премијер лига БиХ би од сезоне 2016/17. са 16 одмах била смањена на 12 клубова. Друга опција је да у сезони 2016/17. шампионат броји 14 умјесто садашњих 16 тимова, а годину касније да се смањи са 14 на 12 екипа.