latinica  ћирилица
02/03/2015 |  08:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Руски енергетски пројекти на Балкану послије "Јужног тока"

Научна конференција под називом "Руски енергетски пројекти на Балкану послије Јужног тока", биће одржана данас у Београду, најавили су организатори.

Скуп, који ће бити одржан у Београдској пословној школи у организацији Руског центра за стратешка истраживања (РИСИ), Фонда историјских перспектива (ФИП), Нове српске политичке мисли (НСПМ), Наше Србије и БПСС, отвориће амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин и директор Београдске пословне школе,  др Ђура Ђуровић.

На конференцији ће замјеник директора РИСИ, Игор Прокофјев, говорити о "Енергетским аспектима спољне политике Русије", главни уредник часописа "Нова српска политичка мисао",  Ђорђе Вукадиновић о "Руско-српским односима послије Јужног тока", а руководилац балканског сектора РИСИ Никита Бондарев о "Присуству Русије у енергетици Србије и Бугарске - сличности и разлике".

Међу темама скупа је и питање "Колико је Србију до сада коштала примена ССП-а са ЕУ и перспективе економске сарадње са Русијом", о чему ће излагати Дејан Мировић, са Правног факултета Универзитета у Приштини, док ће бивши министар енергетике Бугарске , Иван Марков , говорити о "Бугарској на прагу енергетске кризе".

Горан Николић, са Института за европске студије из Београда  говориће о енергетици у контексту руско-српских економских односа, а Војислав Вулетић, предсједник скупштине српског Удружења за гас, о значају гаса за енергетику и привреду Србије, са посебним освртом на могуће алтернативне правце снабдијевања гасом.

На конференцији ће бити ријечи о руско-српским односима у контексту међународне безбједности, као и о улози Турске у енергетици Балкана.

Најављено је и учешће главног уредника часописа "Гаспром", Сергеја Правосудова, представника Нафтне индустрије Србије (НИС) и бројних анлитичара и стручњака за енергетику.