latinica  ћирилица
02/03/2015 |  12:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Огњеновић и остали негирају кривицу за Галенику

У Специјалном суду у Београду почело је суђење бившем генералном директору "Галенике" Ненаду Огњеновићу и још осам окривљених због оптужби за наношење штете том предузећу за више од 900 милиона.
Почело суђење за Галенику - Фото: ТАНЈУГ
Почело суђење за ГаленикуФото: ТАНЈУГ

Генерални директор "Галенике" Ненад Огњеновић негирао је у Специјалном суду у Београду оптужбе да је са сарадницима оштетио ту фабрику лијекова за више од 900 милиона.

У кратком изјашњењу о кривици, Огњеновић је рекао да није криви, односно да није извршио кривично дјело за које се терети, а исто су учинили остали оптужени.

Детаљну одбрану Огњеновић и остали изнијеће сутра у наставку суђења.

Судско вијеће судије Душана Миленковића раздвојило је поступак против другооптуженог Драгољуба Вучићевића због болести и операције која му је заказана за 12. март.

Претходно је на почетку суђења замјеник тужиоца за организовани криминал прочитао оптужницу.

У овом случају, оптужени су осим Огњановића, некадашњи директор "Велефарма" Драгољуб Вучићевић, власник занатске радње и привредног друштва "Ливница Јеремић" Миодраг Јеремић, замјеник генералног директора Галенике Горан Орлић, власник радње "Павловић" Драган Павловић, одговорна лица у привредним друштвима "Фарманари" и "Унихемком" Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорно лице у привредном друштву "Тргошпед-транс" Милан Владовић, као и судски вјештак и овлашћени процјенитељ Жељко Бирманчевић.

Они се терете да су као саизвршиоци извршили кривично дјело злоупотреба положаја одговорног лица.

Бирманчевићу је стављено на терет кривично дјело фалсификовање службене исправе, а Владовићу и кривично дјело пореска утаја.

Огњеновићу, Вучићевићу и сада покојном Радолаву Секулићу, против којег је због смрти поступак обустављен, ставља се на терет да су од 2008. до 31. децембра 2009. године, искоришћавањем својих положаја одговорног лица и прекорачењем граница својих овлашћења прибавили противправну имовинску корист предузећу "Пхарматраде" са Маршалских острва у износу од 4.990.000 евра односно 434.506.745,00 динара и причинили штету АД "Галеника" у износу од 5.224.383 евра односно 594.107.953,31 динара.

Огњеновић и Јеремић се терете да су у периоду од априла 2009. до краја децембра 2010. године искоришћавањем својих овлашћења на штету "Галенике" прибавили противправну имовинску корист занатској радњи и умјетничкој ливници "Јеремић" из Врчина од 140.184.493,11 динара приликом набавке скулптура, а занатској радњи Павловић за израду постамената за наведене скулптуре у износу од 4.286.648,03 динара.

Такође, оптужницом се окривљенима Огњеновићу, Орлићу, Јововићу, Прици и Владовићу ставља на терет да су од марта 2010. до краја фебруара 2011. године искоришћавањем овлашћења прибавили противправну имовинску корист привредним друштвима "Пхарманари" доо из Новог Сада, "Унихемком пхарм" из Подгорице и "Унихемком пхарм" из Брчког од 80.249.904.962,49 динара, а оштетили "Галенику" у износу од 161.786.952,45 динара.

Друга истрага је у случају Галеника покренута у септембру 2013. године за нова кривична дјела и друга лица, поред Огњеновића, који је већ био у притвору.

Та истрага је обухватила Драгана Шебрека, власника и директора предузећа "БГ Фарм" Младена Газикаловића, Милицу Мирковић, Драгану Шутић и Мирослава Јовића.

Ови осумњичени се терете да су у сарадњи са Огњеновићем злоупотребама оштетили "Галенику" за око 3. 375.152.000 динара, а привредном друштву БГ "Фарм" прибавили противправну имовинску корист од око 2.326.470.000 динара.

Трећа истрага је покренута крајем маја 2014. године против Огњеновића, бившег предсједника Управног одбора и директора СПС-а Дејана Бацковића и још седам осумњичених да су оштетили ту фирму за око 75 милиона евра и прибавили противправну имовинску корист за компанију Велефарм и друга повезана предузећа.

Огњеновић је почетком септембра прошле године пуштен из притвора у којем је био због трећег кривичног поступка који се води у случају "Галеника".

У кривичним поступцима који се односе на "Галенику" и одговорна лица из те компаније обухваћене су спорне активности, које су према сумњама тужилаштва, узроковале штету за "Галенику" од преко 100 милиона евра.