latinica  ћирилица
02/03/2015 |  14:56 | Аутор: Агенције

Чепурин: Земље Балкана треба да се опредијеле у вези с снадијевањем гасом

Земље Балкана треба да се опредијеле у наредним мјесецима како ће се снадбијевати гасом када за четири године истекне уговор о транспорту руског гаса преко Украјине, рекао је амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин.

Обраћајући се учесницима научне конференције "Руски енергетски пројекти на Балкану после 'Јужног тока'", руски амбасадор је указао да је "Газпром" чврсто изнио став да, када након четири године буде истекао уговор о транспорту гаса преко територије Украјине, гас више неће ићи тим путем у Европу.

"Нови правац, заједно са 'Сјеверним током', биће преко територије Турске, а коначно одредиште биће на грчко-турској граници", истакао је Чепурин отварајући конференцију у Београдској пословној школи.

Према његовим ријечима, прелиминарни договор је да буду изграђена четири цјевовода, од којих би први требало да буде завршен 2016. године.

"Гас ће ићи јужном маршрутом, преко Турске, доћи ће до границе са Грчком, и тада ћемо се договарати са Европском унијом", објаснио је он.

Сада земље, како је указао, укључујући оне у региону Балкана, треба да се опредијеле како ће се даље снадбијевати.

"Кључно је у наредним мјесецима, у периоду од пола године до годину дана, опредијелити се како да гас долази до крајњег потрошаца", истако је руски амбасадор.

Он је напоменуо да је важно одредити три ствари: испоруке морају бити поуздане, треба обезбиједити потребне количине које ће регион добијати и као треће, потребно је утврдити прихватљиве цијене.