latinica  ћирилица
02/03/2015 |  14:58 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Додатно унаприједити положај мањина

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да ће парламент Српске уложити максималне напоре да би додатно био унапређен положај мањина у Српској.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Он је у разговору са делегацијом Савеза националних мањина Српске нагласио да су власти Републике Српске одлучне у намјери да заштите сва гарантована права конститутивних народа и националних мањина, наводи се у саопштењу из парламента Српске.

Чубриловић је изразио и очекивање да ће Савез, у предвиђеном року и у складу са законом, предложити чланове за Савјет националних мањина, које дјелује као савјетодавно тијело у Народној скупштини Републике Српске.

Представници Савеза националних мањина изразили су задовољство односом власти Српске према националним мањинама који је неупоредиво бољи у односу на статус мањина у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Они су изразили незадовољство због неравноправне заступљености представника мањина из Српске у Вијећу националних мањина БиХ, указавши да Српска у овом тјелу има шест представника, а ФБиХ 11 представника националних мањина.

Предсједник овог Савеза Фрањо Ровер рекао је да органи БиХ не штите равномјерно интерес свих мањина, те да не подносе аутентичне годишње извјештаје Савјету Европе о положају мањина.