latinica  ћирилица
02/03/2015 |  18:31 | Аутор: СРНА

Афера прислушкивања у Македонији: објављена нова "бомба" Заева

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев објавио је данас 11 снимака прислушкиваних разговора између министра унутрашњих послова Гордане Јанкуловске и министра финансија Зорана Ставреског.

На снимцима двоје министара разговара се о лошем стању у буџету,малим приходима као и о немогућности исплате плата државној администрацији, док се новац троши на изградњу споменика у Скопљу.

У једном од разговора помиње се износ између 300 и 400 милиона евра за споменике, преносе македонски медији.

Они разговарају и о томе да ли треба отпустити 500 полицајаца да би се смањили трошкови или да се смање плате.

Јанкуловска и Ставрески разговарали су и о криминалним активностим градоначелника Битоља, Владимира Талеског.

Ставрески је појаснио да је Талески потписао коруптивни уговор са саобраћајним предузећем "Транскоп" за школске аутобусе, а да је истовремено имао и понуде компанија, које су за 10 пута биле јефтиније.

Разговори између двоје министара обилују псовкама и увредљивим ријечима према другим члановима македонске Владе.

Заеву је данас ово било шесто презентовање прислушкиваних разговора након што је прије двије семице објелоданио податак да су тајне службе посљедњих година прислушкивале око 20.000 грађана Македоније и стране амбасадоре.

Главни одбор владајуће ВМРО-ДПМНЕ синоћ је дао безрезервну подршку премијеру Николи Груевском, али су се у неким македонским медијима појавиле информације о могућој реконструкцији Владе и смјени Јанкуловске и министра здравства Николе Тодорова.