latinica  ћирилица
03/03/2015 |  08:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Двадесет осумњичених за "Ђаковицу"

Шеф Еулекса, Габијел Меучи, изјавио је да је до сада идентификовано двадесетак осумњичених који могу бити предмет оптужнице за ратне злочине из 1999. у Ђаковици.

Меучи није желио да наводи имена, али Вечерње новости подсјећају да је објелодањено да је међу осумњиченима и бивши начелник ВБА генерал Момир Стојановић, који је сада на челу скупштинског Одбора за контролу служби безбједности.

- Овим потјерницама тужиоци Еулекса иницирали су само истрагу о ратним злочинима у Ђаковици 27. и 28. априла 1999. који укључују Меје, Оризе и друга села на овом подручју - рекао је Меучи.

На питање има ли Еулекс легитимитет да буде судска власт на Косову и Метохији, послије жестоких оптужби тужитељке Марије Бами да у Мисији царује корупција, Меучи каже да су ти наводи предмет кривичног поступка.

- Обезбиједио сам да истражни тим посједује све неопходне ресурсе који су му потребни да заврши свој рад, тако да у овом тренутку морамо да сачекамо да се спроведе поступак и заврши текућа истрага. Чврсто вјерујем да ће на крају истина превладати - додао је он.

На констатацију да од доласка међународне заједнице, правосуђе на Косову није истражило ниједно тешко кривично дјело почињено над Србима, Меучи каже да се ти случајеви могу увијек поново отворити, ако се појаве нови докази.

- Истрага у вези са аутобусом Ниш-експреса је обустављена како би се сачувао случај до појаве нових доказа, а може се поново отворити у сваком тренутку. Случај Старог Грацка преиспитује тужилац. Случај Гораждевац је првобитно истраживао Унмик, а до тренутка када смо га ми преузели прошло је неколико година. Ако се појаве додатни докази, нећемо их одбацити - рекао је Меучи.