latinica  ћирилица
03/03/2015 |  08:31 | Аутор: РТРС

Један дан на снимању X Factor Adria

Снимање аудиција регионалног пјевачког шоу програма "X Factor Adria" протиче одлично. Такмичари, с бројевима које су добили, сједе заједно у чекаоници и нестрпљиво чекају свој ред да изађу на бину, пред четири врсна музичара из региона који треба да их оцијене и одлуче да ли се за њих такмичење наставља или не.

Ту су и водитељке, Антонија Блаће и Снежана Велков, као и млади глумац, а сада и водитељ Александар Радојчић. Причају с такмичарима и члановима њихових породица иза сцене и охрабрују их.

И док бројимо посљедње минуте пред почетак снимања, публика нестрпљиво чека у студију. Иза раскошну бине чује се распјевавање такмичара. Сви у глас пјевају. Као да једни другима нису конкуренција. И док неки достижу моћне гласове као да већ имају много искуства, другима гласне жице подрхтавају од треме.

Снимање није једноставно и никоме у студију није лако. Ни такмичарима, ни онима који о њиховим судбинама одлучују: Александри Ковач, Тончију Хуљићу, Масиму Савићу и Жељку Јоксимовићу.

"Темпо је толико брз да у једном тренутку помислиш: Боже, шта ми је то требало... Велико је оптерећење то што имаш осећај да држиш судбину неких људи у рукама. Тешко је играти се тим стварима. Заправо, ја желим да им објасним да је ово питање једног дана у животу. Сљедеће године може бити нова прилика, сутра је нови дан", открива Тончи Хуљић.

Најтеже је, чини се, било Александри којој је у једном тренутку позлило, па су реаговали и љекари.

"Била сам уморна па сам морала да узмем шећер, мало чоколадице. Сада сам супер", искрена је Александра, једина дама међу тројицом господе. Каже да због таквог односа снага има велику подршку публике.

"По реакцији публике у студију видим, ако смијем да кажем, да мене мало више воле. Можда зато што сам једина дама у жирију, зато што сам повремено строга. Углавном дајем подршку која је много важна онима који је заслужују. Онима за које мислим да не треба да се баве музиком то кажем на дипломатски начин. Имам педагошки приступ", каже Александра.

Жељко је прошле године важио за најстрожег члана жирија. Да ли ће се ове године то промијенити?

"Све зависи од такмичара. Они изазивају реакције у мени. Мислим да све има аргументе с разлогом", искрен је Жељко.

Улогу строгог судије неће имати ни Тончи Хуљић. Он каже да од њих четворо нико није строг већ да су сви само реални.

"Ако се реалност може назвати строгоћом, онда можете рећи да смо строги", каже Тончи.

Дан на снимању X Factor Adria

Масимо ће, најављује, бити ригорозан и реалан: "Мислим да је оваквим емисијама фалило мало искрености и мало професионалности.“

А у чему се налази X Factor питање је које свакако све највише занима. Ево шта каже Масимо: "Ја сам баш јутрос рекао Тончију: Тончи видиш, можда, али само можда, нико од ових такмичара неће напунити Сава центар. Али можда се на паркингу налази неки човјек који ради у обезбјеђењу и који само из прикрајка гледа, можда ће баш он сутра бити звијезда. Можда ће једна дјевојка која је овдје само задужена да почисти нешто, једног дана постати звијезда", открива Масимо и додаје да није баш све у добром гласу.

"Стас је јако важан. Угодније је видјети лијепу, наводно лијепу особу. Ја не волим када је преразголићено, мени је много више секси само једна назнака. На пример голи глежањ, па да ми замишљамо шта је све ту. То волим. Стас јесте важан, али апсолутно глас је тај који предњачи. Али ипак, може неко да промаши пола тона, мене то не интересује ако има душу“, каже Масимо.

Да није баш све у гласу сагласан је и Жељко: "Мени није одлучујуће како пјевају. Мени је одлучујућ први утисак. Не мора неко да пјева добро да бисмо га одабрали. Бар не што се мене тиче.“

Жељко је једини који је и прошле и ове године у столици жирија X Factorа. Каже да је и поред многобројних обавеза, као што су Евросонг и припрема дуплог албума, нашао времена и за жирирање: "Ово је лијепа ствар. Тестирам своје капацитете, ментално-физичке. Драго ми је да је овако добар жири. Заиста поштујем рад својих колега, уживам у овоме што радим и не представља ми велики напор", открива Жељко.

Када би морао да упореди прошлогодишњи жири и овај, каже да у оба случаја до њега сједе музичари које поштује: “И претходну екипу јако цијеним и волим. И за ове колеге већ дуго знам, неке познајем дуже, неке краће. Свакако да постоји разлика у енергији између првог жирија и овогодишњег, али ће то публика најбоље осјетити. Ја уживам и с овом екипом. Моје стање је стабилно", кроз смијех завршава Жељко.

И што је најбитније, стање свих на снимању било је стабилно. И жирија и учесника и публике. Можемо са сигурношћу да кажемо да нас очекује одличан шоу. Чућемо коментаре подршке, аргументоване критике, али и добре гласове. Видјећемо зашто је Масимо Савић прави џентлмен, али и како је жири јединствен када је нечији таленат неоспоран.

Будите још мало стрпљиви, пратите Радио-телевизију Републике Српске, јер ускоро стиже шоу који ће вас заразити.

 

Све детаљније информације можете пронаћи на сајту xfactoradria.com и на званичној Facebook страници www.facebook.com/XFactorAdria