latinica  ћирилица
03/03/2015 |  08:52 | Аутор: СРНА

Београд дао додатне гаранције за Горана Хаџића

Србија је дала додатне гаранције за бившег предсједника Републике Српске Крајине Горана Хаџића да би га Хашки трибунал пустио на привремену слободу ради почетка хемотерапије.

Трибунал је за Хаџића, који је оболио од рака, затражио додатне гаранције прије него што донесе коначну одлуку о његовом пуштању на привремену слободу.

Између осталог, тражено је достављање потврде с именом љекара који ће бринути о њему у Србији, као и подаци да ли у Србији постоје лијекови који су му неопходни и ко ће сносити трошкове лијечења.

Хаџићев бранилац Зоран Живановић рекао је за "Вечерње новости" да је јуче Хашком трибуналу с гаранцијама достављена и званична информација да је у српском здравственом систему немогуће одредити љекара прије него што Хаџић дође у земљу и прије него што буде прегледан.

Србија је обавијестила Трибунал да има потребне лијекове и да ће трошкове лијечења сносити српски Завод за здравствено осигурање.

Ако Трибунал ово образложење прихвати, Хаџић би могао да се ускоро нађе код куће.

Он је, прије десетак дана, у два наврата тражио хитно привремено пуштање на слободу ради лијечења, пошто му је дијагностикован рак који не може да буде оперисан.

У захтјеву за пуштање од 18. фебруара наведено је да је болест у финалној фази, а пацијент у таквом стању просјечно преживи 17 мјесеци, док, како пише у документу, између 65 и 75 одсто њих умре у року од двије године од постављања дијагнозе.

Љекари су Хаџићу преписали шестомјесечну хемотерапију, а у мају би требало да буде прегледан на МРИ скенеру.

Одбрана тврди да он током хемотерапије неће бити у стању мјесецима да присуствује суђењу.

Бивши предсједник Републике Српске Крајине Горан Хаџић оптужен је за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од 1991. до 1995. године.

Ухапшен је у јулу 2011. године на Фрушкој гори, а суђење је почело 16. октобра 2012. године у Хагу.

Хашко тужилаштво је 9. априла прошле године завршило изношење доказа, а извођење доказа одбране почело је у јулу.