latinica  ћирилица
03/03/2015 |  09:03 | Аутор: Политика

Београд: Оптужена осморица жандарма

Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против осморице припадника Жандармерије због напада на Андреја Вучића и Предрага Малог током Параде поноса.
Напад на Андреја Вучића (Фото: YouTube/N1) - Фото: Screenshot/YouTube
Напад на Андреја Вучића (Фото: YouTube/N1)Фото: Screenshot/YouTube

Оптужница је у Вишем јавном тужилаштву у Београду, подигнута због сумње да су као саизвршиоци починили кривично дјело напада на војно лице у вршењу службе у стицају с кривичним дјелом злостављања и мучења, како је наведено за “Политику“.

Осим ових, окривљенима се оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду на терет ставља и кривично дјело злоупотребе службеног положаја. Оптужница је подигнута против Предрага Митровића, Славка Стојановића, Драгана Савића, Далибора Ђорђевића, Златка Гигића, Бобана Лекића, Митра Милосављевића и Радета Матића.

Истовремено с одлуком вишег јавног тужиоца, Прво основно јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичне пријаве које је заштитник грађана Саша Јанковић поднио против двојице припадника Војне полиције, С. С. заставника прве класе и С. Ј. старијег водника прве класе. Поднесеном пријавом, двојица припадника Управе војне полиције теретила су се да су се оглушила о усмена наређења и, настојећи да прођу кроз постављени кордон и уђу у простор који су штитили припадници Жандармерије, физички се сукобила с њима.

Замјеник вишег тужиоца је јуче и прекјуче саслушао окривљене жандарме, послије чега је донио одлуку о подизању оптужнице. Њихово саслушање одлагано је готово четири мјесеца због обуставе рада адвоката, као и поштовања права осумњичених да могу сами изабрати браниоца који ће их заступати. Током истражног поступка саслушани су сви предложени свједоци.

Према незваничним информацијама, сви жандарми су током саслушања код тужиоца остали при исказима који су дали у полицији, неколико дана послије инцидента. Окривљени су испричали да су на дан инцидента, око 11.20 примијетили да се према њима креће група од четири непозната лица. У једном тренутку они су стигли до кордона, а како су личили на лица које желе да нападну учеснике Параде поноса, затражена су им документа.

"Један од њих је из џепа извадио нешто што је личило на легитимацију и уз низ увреда рекао да је припадник Војске Србије. У једном тренутку учинило се као да желе да пробију кордон и физички се обрачунају с полицијом. Послије извјесног времена дошло је и до физичког обрачуна", изјавили су жандарми.