latinica  ћирилица
03/03/2015 |  09:59 | Аутор: СРНА

Салиховић одговоран за отезање истраге у случају "Дудаковић"

Чланови Уставноправне комисије парламента БиХ и правни експерти истичу да је за дугогодишње "лежање" предмета против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића одговорно Тужилаштво БиХ у цјелини, јер је очигледно да у тој институцији нема воље да тај случај буде ријешен, а највећа појединачна одговорност је на главном тужиоцу Горану Салиховићу.
Горан Салиховић - Фото: dnevni avaz
Горан СалиховићФото: dnevni avaz

Правни експерт Крстан Симић каже да је Тужилаштво морало донијети тужилачку одлуку, јер је пријава против Дудаковића поднесена још 2006. године.

Симић је рекао за "Глас Српске" да је прошло готово 10 година и да нема никаквог оправдања што Тужилаштво није подигло оптужницу или одбацило предмет.

Он је подсјетио да је и као делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ критиковао рад Тужилаштва и упозоравао да је дужно да ради на предметима попут овог, јер имају снажне импликације и рефлексије на политичке и друштвене односе.

"Ирелевантно је у овом случају да ли је /Драган/ Чоролија, /бивши замјеник главног тужиоца и шеф Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ/, опструисао рад на овом предмету или га је Салиховић спречавао. Тужилаштво у цјелини је одговорно. Не може се амнестирати ни Високи судски и тужилачки савјет који би морао морао покренути поступак и против Салиховића и против Чоролије", каже Симић.

Члан парламентарне Уставноправне комисије Лазар Продановић каже да је скандалозно да након толико година постојања Суда и Тужилаштва БиХ ниједан велики случај злочина над Србима није доведен до краја.

"Јасно је да су сви они који су тај случај водили били опструисани у раду или смјењивани или и једно и друго", каже Продановић.

Он је рекао да је добро што је Чорлија проговорио и демистификовао ову правосудну институцију и додао да се такви односом ствара још веће неповјерење у Суд и Тужилаштво БиХ.

Члан Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић истиче да је недопустиво да главни тужилац оптужује свог замјеника за нерад, јер је он први који је одговоран, нагласивши да тим оптужбама Салиховић не може ни у ком случају себе амнестирати од одговорности, јер је одговоран макар колико и Чорлија.

"Добро је да је Чорлија указао на овај случај. Јасно је као дан да нема воље да предмет `Дудаковић` и неки још велики случајеви буду доведени до краја", додао је Новаковић.

Бивши замјеник главног тужиоца и шеф Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Драган Чорлија рекао је јуче за "Глас Српске" да главни тужилац Горан Салиховић никада није желио да се ради на предмету против Атифа Дудаковића и да то од њега никада није ни тражио.

Чорлија, којег је Салиховић у августу прошле године смијенио, тврдећи да четири године није ништа урадио у предмету против Дудаковића, наводи да га Салиховић јавно компромитује да би прикрио своје слабости и несналажење у организацији и раду Тужилаштва.