latinica  ћирилица
03/03/2015 |  13:10 | Аутор: СРНА

План заштите и спасавања од поплава у Бијељини

Градски штаб за ванредне ситуације у Бијељини усвојио је план заштите и спасавања од поплава којим је за ову годину предвиђено 20.000 КМ из градског буџета за додатно опремање Цивилне заштите.
Градски штаб за ванредне ситуације у Бијељини - Фото: СРНА
Градски штаб за ванредне ситуације у БијељиниФото: СРНА

У овом плану се наводи да је Цивилна заштита тренутно опремљена са 28 чамаца, 25 ванбродских мотора, 50.000 врећа са пијеском, 100 прслука за спашавање на води, 50 рибарских комбинезобна и чизама, 21 пумпом на бензин и са 68 електричних муљних пумпи.

За ангажовање је у првом моменту непогоде спремно 300 људи, углавном добро обучених за заштиту и спашавање на води, који живе у 12 мјесних заједница дуж обала ријека Саве и Дрине.

Шеф Одсјека цивилне заштите у Бијељини Драго Ристић најавио је и формацијско увећање, као и додатно обучавање људства, али и потребу да се ојачају екстериторијалне јединице за спашавање на води јер је прошлогодишња поплава показала да су припадници Цивилне заштите уз ријеке били и сами поплављени, што је смањило могућност њиховог пуног ангажовања.

Према његовим ријечима, градска Служба цивилне заштите већ деценију није кадровски ојачана и у њој раде четири човјека чија је просјечна старост 55 година, због чега је неопходно подмладити ову службу и ојачати је кадровима који познају савремене комуникације и стране језике.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је новинарима да је на сједници Градског штаба за ванредне ситуације усвојен и документ о процјени угрожености града од елементарне непогоде и друге несреће који ће бити достављен Скупштини града на усвајање.

Према његовим ријечима, стратешке мјере за заштиту Семберије од поплава су краткорочно поправке на дринском и савском насипу које су у току, даље чишћење корита ријеке Јање, а за заштиту насеља Нови Вршани могућност продужења савског насипа или измјештање ријека Лукавице и Гњице.

Мићић је као стретешку мјеру за Бијељину навео и завршетак пројекта наводњавања Семберије, јер се довођењем високих вода Саве и Дрине до терцијелних канала који су у релативно добром стању омогућава заштита у случају и суша и поплава, које годинама уназад наизмјенично угрожавају регију.

На сједници Градског штаба за ванредне ситуације усвојен је и оперативни план активности у припреми и провођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору за ову годину.

Закључено је да је професионална Ватрогасна јединица у граду добро опремљена и обучена, а из градског буџета је за ову годину планирано издвајање 525.000 КМ за куповину јединог возила које недостаје са љествама од 32 метра, како би се омогућило спашавање и у највишим зградама.

У документу о процјени ризика за град се наводи да Бијељина има укупно 133 километра водотока, од чега је Сава на сјеверном подручју дужином од 34,2 километра и њена највећа притока Дрина на источном подручју града дужином од 48 километара.

Од поплава је потенцијално угрожено 50.000 становника који живе уз водотоке.