latinica  ћирилица
03/03/2015 |  15:51 | Аутор: СРНА

Елез: Висока оцјена за ангажман у вријеме поплава

Републичка управа Цивилне заштите прошле године, посебно у вријеме поплава и након њих, одреаговала је у складу са својим материјалним и финансијским условима изузетно квалитетно и заслужује веома високу оцјену, рекао је данас у Источном Сарајеву директор РУЦЗ Весељко Елез.
Републичка управа цивилне заштите - Фото: СРНА
Републичка управа цивилне заштитеФото: СРНА

Он је на конференцији за новинаре након састанка Стручног колегијума директора РУЦЗ истакао да су од првог тренутка поплава били ангажовани сви запослени РУЦЗ, да је отклоњено много минско-експлозивних средстава и да нико није страдао.

"Увијек очекујемо да то буде боље и с тим циљем организујемо овакве састанке", нагласио је Елез.

Он каже да је РУЦЗ сваку временску неприлику најавио од два до пет дана раније, иако то није значило да ће и бити поплава.

Елез каже да постоји добра сарадња са електоренергетским системом Републике Српске и другим републичким институцијама.

Он је истакао да је РУЦЗ добила од Владе Српске већи буџет и да ове године очекује кадровско и материјално јачање.

"Нагласак је на јачању капацитета у локалним заједницама. Оне прве требају да реагују. Најбитније је да у локалним заједницама имамо добро опремљене јединице и добре планове како би могли да одговоримо на прави начин", нагласио је Елез.

Помоћник директора РУЦЗ за деминирање Драган Кос рекао је да су током поплава и након њих деминерски тимови РУЦЗ пронашли више од 2.400 комада неексплодираних убојних средстава, 74 мине, те на захтјев локалних заједница прегледали 358.000 метара квадратних за које се сматрало да на њима постоји ризик од мина.

"Свих 12 тимова Сектора деминирања РУЦЗ су мјесец и по дана од почетка поплава били ангажовани на отклањању и санацији посљедица поплава од Добоја до Козарске Дубице и Жабара, те Шековића и Зворника. Дошло је до помјерања минских поља након поплава, па смо извршили њихово претраживање с циљем да се грађани врате својим домовима да би могли да санирају посљедице поплава без опасности", истакао је Кос.

Он истиче да ће ове године акценат бити на претраживању и деминирању терена на поплављеним подручјима општина Добој, Шамац, Дервента.

"Процјена удружења `БХМАК` је да је након поплава ризична површина од мина повећана за 10 одсто. У припреми су карте које се тичу поплављених подручја, тако да би требало да буду обиљежена подручја која су сада ризична, а нису то била прије поплава", каже Кос.

Начелник Подручног одјељења РУЦЗ Бијељина Зора Вуковић рекла је да је на подручју Семберије безбједност грађана и њихове имовине већа него што је била прије поплава, јер је дио насипа на Сави који је био оштећен на неколико мјеста у дужини од 1,5 километар реконструисан и кота одбране од поплава подигнута је на већи ниво.

"Ријеч о реконструкцији и ојачању насипа на дијелу насипа у Рачи, те поправке дијела дринског насипа. Радови су у току и још нису завршени", рекла је Вуковићева.