latinica  ћирилица
03/03/2015 |  21:09 | Аутор: БЕТА

Обама: Од Нетанијахуа ништа ново

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да у говору израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у Конгресу САД није било ничег новог.
Предсједник САД Барак Обама - Фото: REUTERS
Предсједник САД Барак ОбамаФото: REUTERS

Обама је рекао да није гледао говор Нетениахуа, али да је прочитао транскрипт и додао је да израелски премијер није понудио "ниједну одрживу алтернативу" преговорима о споразуму с Ираном, пренио је Вол стрит журнал.

"Колико могу рећи, тамо није било ничег новог", рекао је Обама.

Чланови америчке Демократске партије и Обамине администрације изразили су незадовољство говором Нетениахуа који је говорио у Конгресу на позив републиканског вођства.

Лидерка демократа у Представничком дому Ненси Пелози критиковала је Нетанијахуов говор као пун "снисходљивости" и "увреду за интелигенцију САД".

Нетанијаху је данас говорио у Конгресу САД и поред негодовања администрације и Беле куће која се противи посјетама страних лидера којима предстоје блиски избори као у случају израелског премијера.

Говор је био и споран пошто је Нетнијаху, што је потврдио у говору, оштар противник преговора с Ираном које води америчка администрација. Томе се такодје противе републиканци па је позив Нетнијахуа протумачен и као страначка борба.

Званичници администрације критиковали су Нетанијахуов говор наводећи да је обмањујући и пун противрјечности.

"Прост захтјев да Иран потпуно капитулира није план, нити би нас и једна држава подржала у том ставу", рекао је званичник који је тражио да не буде именован.

Портал Политико пише да је Пелози била видно узрујана током Нетанијахуовог обраћања у којем је тражио агресивнији став према нуклеарном програму Ирана.