latinica  ћирилица
04/03/2015 |  14:18 | Аутор: БЕТА

ЕУ мијења сусједску политику, Западни Балкан остаје у фокусу

Високи функционери Европска унија најавили су да Унија почиње са темељним преиспитивањем досадашње политике према својим суседима на истоку и југу, а да се ове промене неће одразити на земље Западног Балкана које теже чланству у ЕУ.
Федерика Могерини и Јоханес Хан - Фото: РТРС
Федерика Могерини и Јоханес ХанФото: РТРС

"Западни Балкан остаје у фокусу наше спољне политике", истакла је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини на заједничкој конференцији за новинаре са комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, преноси Танјуг.

Могеринијева је подсјетила да је од ступања на дужност двапут посетила Босну и Херцеговину и да је недавно обновљен дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине.

Хан је навео да ЕУ веома пажљиво прати политичку кризу у Македонији и да су европске институције спремне да помогну да се она ријеши у складу са демократским принципима и владавином права.

Према ријечима Могеринијеве, "дошло је до драстичних промена у источном и јужном комшилуку" ЕУ и стога је "потребна нова политика која ће то уважити".

Могеринијева и Хан су рекли да ће од данас почети консултације са земљама у окружењу ЕУ, али и унутар европских институција, како би формулисали нове принципе политике, који нису мијењани од "арапског прољећа" 2011. године.

"Прије свега желимо да чујемо шта наши партнери имају да нам кажу, а затим ће услиједити отворена дискусија", рекла је висока представница, најављујући да ће о новој политици бити речи и на неформалном састанку шефова ЕУ у Риги, који је планиран за предстојећи викенд.

Оцртавајући нову политику према суседима ЕУ, у које спадају арапске земље јужног Медитерана, као и Украјина, Молдавија, Грузија, Белорусија и Азербејџан на источном ободу Уније, комесар Хан је рекао да ће бити заснована на пуном уважавању сваке земље да сама бира свој пут.

"Неки желе ближе односе са нама, а неке хоће нешто друго", указао је Хан.

Европски комесар најављује да ће бити преиспитана и политика подношења детаљних годишњих извјештаја о напретку сваке од поменутих земаља.

"Нема потребе да пратимо све области, јер има земаља које не интересују наши стандарди", рекао је комесар.

Говорећи о украјинској кризи, Могеринијева је рекла да нова политика мора да уважи не само европске сусједе, него и "сусједе сусједа" и да је ЕУ спремна на дијалог и сарадњу са Русијом, али да ће наставити да тражи пуно поштовање међународног права.

"Надамо се да ће Русија промијенити понашање, што би требало да почне пуним спровођењем споразума из Минска", рекла је висока представница ЕУ, истичући да је Унија спремна на нове санкције Русији, уколико се наставе напади проруских снага на украјинску луку Маријупољ.

Могеринијева је оцијенила тренутну ситуацију у Украјини као "ни сасвим позитивну, ни сасвим негативну", указујући да је стање мирније него прије потписивања примирја, али да посматрачи Организације за европску безбједност и сарадњу нису успјели да се увјере да је тешко оружје повучено даље од линије фронта.

"Спремни смо да оснажимо посматрачку мисију ОЕБС", истакла је висока представница.

Хан и Могеринијева су подвукли да промјене у суседској политици неће угрозити основне принципе ЕУ, као што су инсистирање на поштовању основних људских права и демократије, али да ће у већој мјери уважити различитости које постоје у европском окружењу.