latinica  ћирилица
05/03/2015 |  09:04 | Аутор: СРНА

Водостаји под контролом, могућ пораст за викенд (ВИДЕО)

У Бањалуци Врбас је у Делибашином селу премашио коту редовне одбране од поплаве, рекао је портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.

Стојановић је истакао да ријека Уна и Сана у Новом Граду и Приједору биљеже пад за двадесетак центиметара.

Он је навео да на југу Републике Српске пада киша, а у осталим дијеловима снијег, и да се у току сутрашњег дана очекује наставак падавина.

Стојановић је додао да Управа Цивилне заштите до сада није имала позива за оперативно дјеловање и да су у контакту са службама које се баве заштитом и спасавањем у Републици Српској, посебно са оним службама које се баве одржавањем путева и испоруком електричне енергије.

 Метеоаларм издао је црвено упозорење за подручје крајњег југа Херцеговине, а наранџасто за остале крајеве у Републици Српској. У већини крајева очекују се јаки удари вјетра. Може се очекивати умјерен пораст водостаја ријека, посебно Врбаса и Босне, као и водотока у јужном дијелу Српске. Цивилна заштита Бијељине упутила је упозорење због опасности од поплава. Становништво, посебно у насељима уз ријечне и бујичне водотоке, позвано је на опрез. Грађанима се сугерише да превентивно склоне материјална добра која би могла бити заплављена.

Надлежне службе прате ситуацију на подручју општине Нови Град због упозорења Хидрометеоролошког завода Републике Српске на обимне падавине, рекао је начелник Штаба Цивилне заштите Ратко Павић. Он каже да су водостаји ријеке Уне и Сане у благом опадању у односу на јуче. Током протекла 24 часа на подручју општине Нови Град пало је 13 литара кише по метру квадратном. Јак вјетар током прошле ноћи и јутрос проузроковао је више кварова на електромрежи. 

ХМЗРС: И даље пораст водостаја ријека

С обзиром на прогнозиране обилније количине падавина у периоду од 4-7 марта, можемо очекивати пораст водостаја свих ријека у Републици Српској, саопштено је из Хидрометеоролошког завода РС. У четвртак и петак се очекује нагли пораст водостаја на водотоцима бујичног карактера. За очекивати је да водостаји ријека у Српској ,везано за прогнозиране падавине, највиши ниво досегну у петак и за дане викенда, када падавине престају. У суботу и недјељу расте водостај ријеке Саве који ће бити изазван порастом водостаја ријека на територији Републике Српске.