latinica  ћирилица
05/03/2015 |  09:42 | Аутор: РТРС

Снијег и киша у Србији, на снази црвени метеоаларм

Обилне падавине очекују се током дана у Србији. Над западним дијелом земље на снази је црвени метео-аларм. Очекује се пораст водостаја. Сви капацитети Сектора за ванредне ситуације су у приправности. Нема разлога за панику, кажу локални челници у Обреновцу.

Јак снијег од јутрос веје у Сјеници, а снијег умјереног интензитета пада на Црном Врху, Златибору, Копаонику и у Куршумлији. Киша умјереног интензитета јутрос је падала у Ваљеву, а слаба киша у Лозници, Београду, Крагујевцу, Смедеревској Паланци, Неготину, Пожеги, Краљеву, Крушевцу, Ћуприји, Нишу, Лесковцу, Зајечару и Димитровграду.

Снијег је на Копаонику висок 89, а на Златибору два центиметра.

На више река у Србији данас и сутра очекује се пораст водостаја, мјестимично и са превезилажањем редовне границе од поплава.

На Сави код Шапца водостај ће данас достићи границу редовне одбране од поплава, упозорио је РХМЗ.

На Колубари, Тамнави, Лигу, Убу, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави водостаји ће данас и сутра "превазићи границе редовне одбране од поплава са могуцгношћу достизања граница ванредне одбране од поплава".

На Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће у петак - 6. марта "достићи и превазићи границе редовне одбране од поплава", навео је РХМЗ у упозорењу на сајту.

На горњем току Западне Мораве са притокама водостаји ће данас и сутра "превазићи упозоравајуће нивое, а тада ће и на горњем току Јужне Мораве са притокама "водостаји достићи упозоравајуће нивое".

Сви капацитети Сектора за ванредне ситуације су у приправности.

Предсједник Општине Обреновац Мирослав Чучковић каже да је Штаб за ванредне ситуације утврдио мјере дјеловања на основу упозорења РХМЗ-а и апеловао је на грађане да не шире панику, јер у овом тренутку не постоји опасност од поплаве у Обреновцу.