latinica  ћирилица
05/03/2015 |  10:15 | Аутор: Vijesti

ЦГ- НАТО: Оландов став и могући вето Париза

Ђукановић у децембру прећутао да је Оланд тражио борбу против криминала. НАТО остаје досљедан политици отворених врата потенцијалним чланицама, али Француска може ставити вето на позив Црној Гори у алијансу из централе НАТО-а.

Званичник НАТО-а рекао језа подгоричке медије да Црна Гора треба да настави са испуњавањем обавеза за позивницу у НАТО.

“Подсјетићу да су се на самиту у Велсу прошле године лидери држава чланица НАТО сложили око политике отворених врата. Тај став и даље важи“, казао је саговорник “Вијести“, подсјећајући да алијанса све одлуке доноси консензусом.

“То значи да око питања као што је проширење морају да се сложе свих 28 чланица“ казао је извор.

Предсједник Француске Франсоа Оланд након састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом изјавио је да Француска сматра да алијанса не треба да се даље шири у овом тренутку, што Столтенберг није коментарисао.

Јенс Столтенберг

“Потврђујемо нашу посвећеност евроатлантским интеграцијама партнерима који желе да се придруже НАТО, наравно на основу заслуга. Одлуке о проширењу су на алијанси из централе НАТО-а.

Оланд је почеком децембра примио премијера Мила Ђукановића који је у изјави медијима прећутао једну од кључних порука свог домаћина - да је, како је тада саопштено из Јелисејске палате, потребно да се настави са реформама у области владавине права, посебно када је ријеч о борби против организованог криминала.

Ђукановић је тада казао и да Оланд подржава Црну Гору као позитиван примјер на пољу ЕУ и НАТО интеграција.

Већина представника опозиционих партија је оцијенила да је Оландова изјава поражавајућа за Владу, јер указује да није успунила задатке на којима је инсистирала алијанса. Потпредсједник Позитивне Срђан Перић сматра да је, због одсуства реформи у безбједносном сектору, Црна Гора дошла у позицију да више зависи од глобалних прилика, него од сопствених постигнућа. Функционер Грађанске покрета Дритан Абазовић појаснио је да, и поред могућности да је Оландова изјава посљедица трендова на геополитичкој сцени, забрињавајућа је неучинковитост и неспособност Црне Горе да позивницу заслужи.

Посланик ДНП-а Владислав Бојовић казао је да став француског предсједника није изненађење, јер је самит у Велсу потвдио да НАТО-у ширење није приоритет.

Шта је то Оланд тражио од Ђукановића?

Извршна директорка ЦГО Далиборка Уљаревић оцијенила је да су Ђукановићеви спољнополитички домети упитни након Оландове изјаве о НАТО-у. Подсјећајући да се премијер састао са Оландом почетком децембра, она је позвала Ђукановића да одговори да ли је прикрио неке негативне поруке које је тада добио непосредно од Оланда, како би стекао поене на унутрашњој политичкој сцени.

Мило Ђукановић

“Да ли је он сам утицао на чињеницу да овај састанак умјесто доприноса подршци даљег пута у НАТО буде контрапродуктиван? Уколико је било који од одговора позитиван то озбиљно доводи у питање Ђукановићеву способност да обавља свој посао, јер постаје оптерећење најважнијим спољнополитичким циљевима Црне Горе“, казала је Уљаревићева.

Она је подсјетила да је у званичном саопштењу Оландовог кабинета тада наглашена потреба за реформама у области владавине права као услов за даљу интеграцију у НАТО.