latinica  ћирилица
05/03/2015 |  10:19 | Аутор: СРНА

Снијег у вишим предјелима донио бројне проблеме (ВИДЕО)

Због сњежних падавина на подручју општине Соколац од поноћи у око 50 села нема струје, речено је у соколачкој Електродистрибуцији.
Отклањају се кваровани на електро мрежи - Фото: СРНА
Отклањају се кваровани на електро мрежиФото: СРНА

На далеководу Каљина струје нема на 50 трафостаница које покривају око 25 села и заселака, као и на далеководу Ново село од изворишта Врела Биоштице и даље на 15 трафостаница. Електричне енергије нема ни на далеководу Ауто база на седам трафостаница, те на "Унис" на пет трафостаница.

Надлежни наводе да је кварове изазвао мокар снијег који оптерећује ужад на електромрежи, као и дрвеће које се под теретом снијега наслања на мрежу. Екипе радне јединице Електродистрибуције се налазе на терену и раде на отклањању кварова.

Извршни директор за област техничких послова у "Електродистрибуцији" Пале Бошко Југовић рекао је да усљед обилних сњежних падавина на подручју које покрива паљанска "Електродистрибуција" постоје одређени проблеми у снабдијевању електричном енергијом, али екипе су на терену и улажу максималне напоре да отклоне све кварове.

Југовић је нагласио да струје немају дијелови Источног Новог Сарајева, Которца и Грлице у Источној Илиџи, дио Међеђе у Вишеграду, Козићи и Мацино брдо у Рогатици и Тјентиште у општини Фоча.

"Ситуација се мијења из часа у час и екипе улажу максималне напоре како би отклониле кварове", навео је он, додавши да велики проблем представља и непроходност путева и прекид мобилне телефоније.

Он је позвао становништво на стрпљење, јер сталним укључивањем и искључивањем далековода само долази до напрезања опреме и изазивања кварова.

Југовић очекује да ће до краја дана успјети да отклоне све кварове, а у супротном, стање ће сутра бити стабилизовано у свим подручјима, јер су екипе стално на терену и дају све од себе да отклоне кварове.

На подручју општине Сребреница снијег интензивно пада већ неколико сати. Висина сњежног покривача у граду је око десет центиметара, а у сеоским планинским подручјима око 20 центиметара. Зимске службе чисте градске улице, а сада раде на рашчишћавању приоритетних путних праваца према Скеланима и Милићима, док сеоски путеви према удаљенијим мјесним заједницама још нису чишћени, кажу надлежни у Сребреници.

Служба цивилне заштите упозорила је становништво да обезбиједи довољне количине животних намирница и лијекова, јер може доћи до непроходности путева, што ће узроковати прекид саобраћаја и телефонских комуникација. Из ЦЗ су навели, да уколико се ситуација погорша, организоваће непрекидно дежурство да би се благовремено реаговало и пружила помоћ угроженим особама ако се укаже потреба. Становници ће моћи тражити помоћ на телефонски број 056-445-534.

Сребреница, снијег (фото: СРНА)

На подручју општине Братунац, киша интензивно пада од синоћ, али није изазвала интезивнији пораст водостаја ријека. Како је речено, водотоци су тек благо повећани и за сада нема опасности од поплава.

Подручје југозападног дијела Српске прошле ноћи захватило је јако сњежно невријеме, праћено вијавицом и јаким вјетром који ствара наносе. Снијег је отежао одвијање саобраћаја, нарочито преко планинских превоја и висорави. У зимској служби Мркоњић-путева истичу, да су за сада сви овдашњи регионални и магистрални путеви проходни, а возачима се препоручује да вожњу прилагоде зимским условима на путу.

Посебно је отежано стање на Ситничкој, Јањској и Купрешкој висорави, гдје је пало од 30 до 50 центиматара снијега. У општини Купрес, према инфромацијама начелника општине Ристе Милишића, сва села су завијана, а настава је прекинута у ОШ "Милош Ждеро". Ученици због завијаних путева нису могли доћи на наставу. Чишћење локалних путева на Купрешкој висоравни је отежано, јер јак вјетар ствара наносе и преко једног метра.