latinica  ћирилица
05/03/2015 |  10:25 | Аутор: СРНА

Јединствена стопа на непокретности од 0,25 одсто (ВИДЕО)

Народни посланици разматрају реформске нацрте закона- измјене Закона о порезу на непокретности предвиђају јединствену стопу пореза за све општине од 0,25 одсто.
Сједница НС Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница НС Републике СрпскеФото: РТРС

21.04 Потпредсједник НС РС Ненад Стевандић предложио је током разматрања Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити да парламент усвоји закључак о приступању реализацији активности превенције и сузбијања наркоманије. Он је навео да би у том смислу требало почети са тестирањем средњошколске популације, додајући да је лијечење једног наркомана на годишњем нивоу скупље него провођење 1.000 превентивних тестова.

Посланик НДП-а Крсто Јандрић истакао је да системски треба рјешавати проблеме у здравству и да треба донијети потпуно нов закон о здравственој заштити, те провести озбиљне структуралне реформе у здравственом систему. осланик СП Зденка Гојковић предложила је, између осталог, да се уведе и обавеза пацијента према очувању сопственог здравља, да се размотри оснивање мреже хосписа на подручју Српске, дужина рада у седмици. Посланик СДС-а Соња Караџић-Јовичевић рекла је да су у овом акту дословно преписана одређена рјешења из закона сусједних држава, што је довело и до тога да су поједине предложене одредбе у супротности са другим важећим законима.

19.25 Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић изјавио је да Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити јасније дефинише обавезе Српске у ситуацијама избијања епидемија, елементарних непогода и другим ванредним приликама.

Образлажући нацрт овог закона на сједници парламента Српске, Богданић је рекао да се тиме обезбјеђује гаранција за већу спремност друштва за благовремене интервенције у ванредним ситуацијама.

Он је нагласио да је овим нацртом предвиђено и да органи локалне заједнице планирају потребе одређених видова здравствене заштите, као и да својим буџетима могу планирати додатно финансирање здравствене заштите на свом подручју.

Богданић је додао да је предвиђено и оснивање Савјета за здравство, савјетодавног тијела које би чинили стручњаци из различитих области медицине који би се бавили анализом стања у области здравствене заштите, предлагањем и подстицањем доношења мјера за унапређење здравствене заштите, те планирањем, програмирањем, развојем и другим питањима из здравствене заштите.

Он је навео и да се овим актом предвиђа доношење плана мрежа здравствених установа, нових здравствених установа, прецизније уређење примарне здравствене заштите, омогућавање обављања здравствене дјелатности и другим правним лицима уз испуњавање прописаних услова.

18.55 НС РС размотрила је Нацрт закона о одгођеном плаћању пореског дуга, којим је предвиђено одгађање плаћања пореског дуга једнократно најдуже до годину дана и у једнаким мјесечним ануитетима најдуже до 60 мјесеци.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је разлог за доношење овог закона посљедица активности Владе предвиђених у Економској политици РС за 2015. у циљу побољшања положаја привредних субјеката.

Посланик СНСД-а Светозар Јовановић сматра читав порески дуг са главницом, каматом и трошковима поступка мора ући у наплату. Посланик СДС-а Томица Стојановић мишљења је да је овај нацрт закона доста либералан, али да је у њему нејасно колико се пута може користити одгођено плаћање пореског дуга. Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да репрограму пореског дуга треба да претходи анализа пословања привредног субјекта од независне ревизорске куће.

18.10 Тегелтија изјавио да је доношење новог Закона о порезу на добит предвиђено Економском политиком за ову годину, у којој се задржавају стимулативне пореске политике, као и због побољшања постојећег закона.

Он је рекао да ће, између осталог, у нацрту овог закона пореско признати расходи имати шири обим него постојећи закон усљед примјене обрачунског метода исказивања расхода, што ће се, како је рекао, позитивно одразити на унапређење стања у привреди. Министар финансија је рекао да су у постојећи закон, који је на снази од 2007. године, уграђени најмодернији принципи прикупљања пореза на добит који се користи у развијеним земљама и земљама ЕУ.

Тегелтија је истакао да је његовом примјеном економски простор Српске постао препознатљив као дио европског економског простора у којем функционише модерна тржишна привреда. Он је нагласио да постојећи закон има низ стимулативних одредаба, међу којима су најважније ниска пореска стопа од 10 одсто, право да се порески губитак пренесе у наредних пет година, убрзана амортизација, поједностављено опорезивање правног лица, умањење пореске основице за износ улагања у производњу или запошљавање више од 30 радника.

 17.40 НС РС размотрила Нацрт закона о порезу на непокретности, којим се утврђује јединствена пореска стопа на непокретност за све јединице локалне самоуправе у износу од 0,25 одсто.

Овим нацртом закона утврђују се ниже пореске стопе за непокретности које се користе директно у производне сврхе у износу од 0,20 одсто. Тегелтија je истакао да је Савез општина и градова РС подржао јединствену пореску стопу на непокретности, као и највећи број политичких странака у РС.

Посланик ПДП-а Зоран Пологош апеловао је да предлагач Нацрта закона о порезу на непокретности коригује збирну пореску стопу на непокретности у Српској. Посланик НДП-а Здравко Крсмановић сматра да се овим нацртом закона узима локалној заједници надлежност утврђивања висине пореза на непокретности у Српској.

15.12 Шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић сматра да треба проширити обухват обвезника плаћања пореза на непокретности у Српској.

Посланик СНСД-а Лука Петровић сматра да у Српској треба сачинити комплетан регистар непокретности. Посланик СДС-а Давор Шешић сматра да на основу степена развијености општине треба утврдити стопу пореза на непокретности у Републици Српској.

13.12 Министар финансија РС Зоран Тегелтија образложио је Нацрт закона о порезу на непокретности, којим се утврђује јединствена пореска стопа на непокретност за све јединице локалне самоуправе од 0,25 одсто.

Тегелтија је рекао да се овим нацртом закона утврђују ниже пореске стопе за непокретности које се користе директно у производне сврхе у износу од 0,20 одсто. Он је рекао да се утврђује и редефинисање начина утврђивања процијењене тржишне вриједности непокретности као пореске основице пореза на непокретности.

Порез на непокретности плаћа се у два дијела - први најкасније до 30. јуна и други најкасније до 30. септембра, с тим да уплата првог дијела не може бити мања од 50 одсто укупног износа пореске обавезе.

У случају да је скупштина општине или града донијела одлуку о ослобађању пореза на непокретности оних обвезника који обављају дефицитарне ђелатности или обвезника који су усљед елементарних непогода или природних катастрофа претрпјели штету, Пореска управа за њих не утврђује пореску обавезу, а ако је обавеза утврђена - отписује се.

Овим нацртом закона прописана је забрана прометовања непокретности за коју у цијелости није измирен порез на непокретност.

12.46 Потпредсједник Владе Српске Сребренка Голић изјавила је да су поједини представници ЕУ похвалили пакет закона, који се налазе на дневном реду посебне сједнице Народне скупштине Српске, као и реформе које проводи Влада Српске. Она је рекла да тај сет закона има смисла само ако се усвоји у пакету.

Министар финансија Српске Зоран Тегелтија навео је да Нацрт закона о измирењу новчаних обавеза не угрожава ничије право и никога не повлашћује.

Посланик ДНС-а Споменка Стевановић упозорила је да одредбе Нацрта закона о измирењу новчаних обавеза неће бити примјењиве док се у значајнијој мјери не изврше активности мултилатералне компензација и цесије. Посланик СРС РС Миланко Михајилица упозорио је да поједине одредбе овог нацрта закона неједнако третирају субјекте јавног и приватног права, нагласивши да је то у супротности са равноправном заштитом свих облика својине.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић нагласио је потребу да се у закон уграде одредбе којима ће бити појачана лична одговорност субјекта јавног права. Посланик СП-а Слободан Протић сматра да је овај акт један од кључних из сета закона за провођењем Економске политике Српске, који диктира неопходност прмјене понашања у пословању наметањем јаче одговорности.

11.09 Посланик СНСД-а Марко Видаковић изјавио је да се бенефит у Нацрту закона о роковима измирења новчаних обавеза огледа у побољшању ликвидности и спречавању злоуптребе уговарања предугих рокова плаћања. Потпредсједник НС РС Ненад Стевандић /СДС/ рекао је да је лоша страна овог закона што не предвиђа вријеме да се субјекти које он третира припреме за његову примјену. Посланик НДП-а Драган Чавић нагласио је да овај акт у коначном приједлогу мора бити побољшан, као и да се без других рјешења неће моћи ријешти проблем неликвидности и проблеме које постоје у међусобним плаћањима између привредних субјеката.

10.40 Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да је циљ Нацрта закона о роковима измирења новчаних обавеза спречавање непоштовање измирења обавеза. Он је рекао да се овим законом уређују рокови измирења новчаних обавеза између привредних субјеката међусобно, као и јавног сектора и привредних субјеката.

Тегелтија је навео да се овим актом уређују и правне посљедице закашњења испуњења обавеза, а ради сузбијања закашњења са измирењем новчаних обавеза. Он је рекао да се предвиђа да привредни субјекти, као уговорне стране, за измирење новчаних обавеза, не могу уговорити рок дужи од 60 дана, додајући да је иста обавеза предвиђена за случај када је једна од уговорних страна јавни сектор.

Тегелтија је истакао да ограничење рока од 60 дана, за уговоре између привредних субјеката прописују се изузетак у случају када је дужник издао повјериоцу средство обезбјеђења које има снагу извршне исправе. Министар Тегелтија навео је да је дужник, у случају да закасни са измирењем новчане обавезе, дужан повјериоцу исплати накнаду од три одсто од те обавезе. Он је навео и да се одредбе овог закона не примјењују на привредне субјекте код којих је отворен стечајни постпупак.

10.22 Посланици ће разматрати и нацрте закона о порезу на непокретности, о порезу на добит, о одгођеном плаћању пореског дуга, о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити, о рачуноводству и ревизији Републике Српске.

На дневном реду су и нацрти закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима, о обавезним осигурањима у саобраћају, о фискалној одговорности у Републици Српској, о адвокатури Републике Српске.

Биће разматран и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама по хитном поступку.

Народни посланици су синоћ размотрили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, којим се предлаже растерећење привредних субјеката, оснивача и власника удјела привредних друштава на начин да се ослобађа приход од дивиденде и удјела од добити од опорезивања пореза на доходак.