latinica  ћирилица
05/03/2015 |  12:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Србија није одговорна за миграције

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија није одговорна за актуелне миграције, које су узнемириле Европу.
Александар Вучић и Димитрис Аврамопулос - Фото: СРНА
Александар Вучић и Димитрис АврамопулосФото: СРНА

Србија ће појачати граничну контролу и прихватити савјете из ЕУ у вези с овим питањем, истакао је Вучић на конференцији за новинаре послије разговора са европским комесаром за миграције, унутрашње послове и држављанство, Димитрисом Аврамопулосом.

Премијер је додао, да је Србија поступала у складу са договором из Брисела о слободи кретања и са владама земаља ЕУ и предузела акцију да људе који су покушали да злоупотребе ту врсту повјерења врате одакле су дошли.

Вучић је додао да је са европским комесаром разговорао о ономе што је посао МУП-а, Министарства правде, али и цијеле Владе, везано за питања миграната, азиланата, борбе против корупције, организованог криминала у егиону, као и тероризма. Он је пренео европском комесару да Србија има добре или одличне односе са свим сусједима и да жели да даље унапређује те односе.

Европски комесар за миграције рекао је да је Србија одиграла конструктивну улогу када је ријеч о заустављању тражилаца азила са Косова. Додао је да се од Србије очекује да предузме одлучне акције, а посебно да појача контролу границе према Мађарској, како би се ријешио проблем азиланата Албанаца са Косова, али и када је ријеч о српским грађанима. Указао је и на низ обавеза заједничких са Косовом чију реализацију жели да види у предстојећем периоду.