latinica  ћирилица
05/03/2015 |  19:51 | Аутор: РТРС

Тенис у Српској доживио праву експанзију (ВИДЕО)

Захваљујући одличним резултатима српских тенисера, овај спорт у Републици Српској доживио је праву експанзију. Сви желе да тренирају тенис, али мало је оних који се својим талентом и радом издавајају од осталих.

Дјеца која у Српској тренирају тенис за примјер имају Новака Ђоковића. Захваљујући добром раду Тениског савеза Српске , али и појединих клубова, они који хоће да се баве овим спортом сада имају много боље услове за трениг, него ранијих година. Интересовање је велико, али колико заправо има талентоване дјеце, и да ли се понекад превише очекује од њих... јер Ђоковићи ..Типсаревиће се не рађају сваки дан..

- Наша дјеца већ праве неке резултате, играју четвртфинала, полуфинала на ЕТА турнирима. Међутим, јако пуно коцкика треба да се посложи да би они направили каријеру у сениорском тенису, каже Бојан Мичић, тренер у ТК Борац.

Утисак је да је данас ствар престижа уколико дијете тренира тенис..родитељи, који углавном улажу новац..често знају да буду препрека у правилном развоју младог играча.

- Оно што је проблем, односно што је потребно, да се ради са родитељима, односно да се комуницира са родитељима исто тако као и са играчем. Можда чак и више. Значи да се нађе заједничка ријеч и да се у том свему,наравно, и играч заштити али да има та нека комуникација, истакао је Душко Лепир, магистар спортских наука.

14- годишња Милица Бојић из Бањалуке и 10-годишњи Никола Зекић из Зворника, једни су од најталентованијих тенисера у БиХ. Обоје имају велику подршку родитеља.

- Доста ми помажу родитељи и много ми значи њихова подршка. Вољела бих да достигнем неке успјехе од наших бољих тенисера као што су Новак Ђоковић и Ана Ивановић, рекла је Бојићева.

У тениском Савезу Српске, истичу да су доста радили на квалитеном односу дијете –родитељ-тренер.

- Да пробамо родитељима и тренерима да објаснимо како би требало да се ради. Да не би баш требало толико да дјецу форсирају у негативном смислу, додао је Митја Тањга, предсједник Стручког одбора ТСС.

Нема тачне формуле како ће дијете постати врхунски тенисер, јер таленат сам по себи није довољан. Улога родитеља је можда и најбитнија, јер дјеци не треба притисак, него подршка која ће их подстакнути на рад.